Bred oppslutning om Karl XII-film

Det Norske Blåseensemble vil lage musikken til film rundt den krigsglade svenskekongens død.

Det Norske Blåseensemble
Foto: Det Norske Blåseensemble

- En film om Karl XII har et stort kunstnerisk og kommersielt potensial, sa FrPs Vegar Johansen da utvalg for kultur og idrett (UKI) i Halden behandlet en søknad om pengestøtte til den planlagte filmen om Karl XII.

Utvalget gikk inn for å bevilge 60.000 kroner til filmprosjektet som er initiert av Halden historiske samlinger.

Halden med Fredriksten festning
Foto: Rainer Prang / NRK

Merkevarebygging av Halden

Det var et enstemmig UKI som denne uke gikk inn for å bevilge penger til filmprosjektet om Karl XIIs død på Fredriksten festning i 1718.

Kong Karl XII var på begynnelsen av 1700-tallet en fryktet hærfører, og la under seg store deler av Europa, og i Sverige omtales han som "heltekongen" eller "krigerkongen". Han ble konge i 1697 15 år gammel, og fikk med sine hærer i ryggen stor og ledende makt i Europa.

Krigerkongens død ved Fredriksten festnings murer ble for Sveriges del slutten på en epoke som stormakt, og for Fredriksten festning og Haldens del et "lykketreff".

Årlig besøker tusener av svensker Fredriksten festning for å se stedet der Karl XII døde.

Karl den XII`s likferd. Maleri av Gustaf Cederström i 1884
Foto: Maleri av Gustaf Cederström i 1884

Svensk interesse for filmen

Totalt har filmprosjektet en kostnadsramme på rundt én million kroner, skriver Halden Dagblad.

Både svenske Troja Televisjon og Sveriges Televisjon skal være interessert i det aktuelle filmprosjektet.

Etter alt å dømme er det det svenske TV-selskapet Troja Television som skal stå for produksjonen. Filmingen kan starte på Fredriksten festning allerede i vinter.

Mattias Lundqvist, administrerende direktør i Det Norske Blåseensemble, har vært i kontakt både med Halden historiske samlinger og Troja Televisjon.

- Vi kontaktet Troja og fortalte at vi ønsker å støtte prosjektet med det vi er best på, nemlig musikken, sier Mattias Lundqvist  til Halden Dagblad.

Ensembelet har tidligere blant annet medvirket i publikumssuksessen   "Aurora"  , en opera som ble satt opp på Fredriksten festning i 2005.

-  Med de musikalske røtter som Blåseensemblet representerer, vil vi være en direkte og levende link til den aktuelle tidsepoken som denne filmen vil belyse, sier Lundquist. 

Han mener filmprodusentene får mye gratis, hvis ensembelet får ta del i musikken til filmen, og tilføre prosjektet kunstnerisk kvalitet, og samtidig utgjøre en betydelig kostnads- og ressursbesparelse for prosjektet som helhet.