Siden Ruter ble opprettet i 2007 og bevilgningene ble skrudd opp, har stadig flere foretrukket trikk, buss og bane fremfor bilen.
Nå er det stopp. Kollektivtrafikken hadde nær samme antall reiser første kvartal i 2012 som i 2011, skriver Aftenposten.
Nær nullvekst
Administrerende direktør i Ruter, Bernt Reitan Jensen.
Foto: RuterIfølge nye tall fra Statistisk sentralbyrå er kollektivtransporten nå «nær nullvekst».
I første kvartal 2012 reiste vi kollektivt 140, 4 millioner ganger, mot 139, 8 samme periode i fjor.
Ruters egne tall bekrefter trenden: I fjor sank markedsandelen i Oslo for første gang, fra 45 til 44 prosent, etter å ha steget fra 36 prosent i 2006.
Ifølge Ruters årsrapport stoppet veksten særlig opp mot slutten av fjoråret. Nå trenger de mer penger. Billettinntektene dekker bare rundt halvparten av Ruters utgifter.
Grunn til bekymring
Administrerende direktør i Ruter, Bernt Reitan Jensen sier tallene gir grunn til bekymring.
– Det har vært en fantastisk vekst i kollektivtrafikken de siste årene og vi vokser fortsatt, men i det siste har biltrafikken vokst mer og det er grunnlag for bekymring i forhold til de høye målsetningene vi har.
Ifølge Statens Vegvesens Vegtrafikkindeks har biltrafikken på Østlandet økt med 3,1 prosent i løpet av årets første fem måneder.
– Må bli mer effektive
Ifølge Ruter er sammenhengen svært klar mellom hvor mye penger politikerne gir Ruter i tilskudd og utviklingen i antall reisende.
Også i fjor ble Ruter kuttet i budsjettforliket i Oslo.
Samferdselsbyråd Ola Elvestuen (V).
Foto: Svein OmmundsenFor å opprettholde veksten Ruter har hatt til nå trenger de mer penger, men til tross for det vil ikke samferdselsbyråd Ola Elvestuen love mer penger.
– Budsjettet legges frem 26. september, og der offentliggjør vi bevilgningene, sier han til Aftenposten.
Han mener at Ruter bør bli mer effektive.
– I en organisasjon med 5,5 milliarder i omsetning, vil det alltid være potensial for å bruke de pengene vi bevilger mer effektivt, sier Elvestuen.
– Håper vi klarer å komme tilbake
Reitan Jensen understreker tallene fra SSB er fra en kort periode som kommer etter en periode med høy vekst.
– Vi er fremdeles i vekst og vi tar andeler i Akershus. Vi håper vi klarer å komme tilbake, men det krever mer hardt arbeid fra oss i kollektivtrafikken. Vi må bli mer effektive og få mer ut av de ressursene vi har, sier Reitan Jensen.