Brannofre savner kommunens hjelp

De husløse etter brannen i leilighetene i Solbergelva savner oppfølging fra Nedre Eiker kommune.

Rekkehusbrann Solbergelva

Husløse etter brann kritiserer kommunen.

Foto: Per Håkon Solberg

– Slik som jeg har fått det fortalt så har ingen fra kommunen tatt kontakt med dem etter brannen. Hverken kriseteam eller boligkontor. eller NAV eller andre.

Håkon Iversen

Håkon Iversen jobber frivillig med hjelp til brannofrene.

Foto: Chetan Rastogi / NRK

Det sier Håkon Iversen som stiller opp frivillig for å hjelpe. Han jobber på First Hotel i Drammen der fem av de husløse bor og ordner med transport, tar imot henvendelser fra folk som vil leie ut boliger og organiserer innsamling av klær og andre nødvendige eiendeler.

Fem av de husløse bor fortsatt på First Hotell i Drammen. En bor på et annet hotell, to bor privat i Drøbak. Iversen synes det er rart at kommunen glimrer med sitt fravær. Han forteller at ingen har spurt etter de husløse som bor på hotellet.

Kommunen lovte å hjelpe

I etterkant av brannen lovte ordføreren at alle skulle bli ivaretatt, men det har ikke skjedd føler Marianne Teien som mistet hjemmet sitt da det brant. Hun er en av dem som bor på hotell.

Les også: Beboere var bekymret for brannsikkerheten

– Det er en stor bløff, vi har ikke hørt noen ting.

Kristian Teien synes kommunen burde ha gjort mer for å hjelpe dem med å finne nye leiligheter.

– Det går treigt, jeg synes det går veldig treigt.

Leilighetene som brant var kommunale boliger med lav husleie. Mange av de husløse er trygdede som får problemer på det ordinære boligmarkedet.

– Ja, det er vanskelig, de fleste vil at du skal ha en ordinær jobb, så det blir vanskelig for oss.

Forstår ikke kritikken

Ordfører i Nedre Eiker Bent Inge Bye, kjenner seg ikke igjen i den kritikken brannofrene kommer med.

– Nei, jeg gjør ikke det og jeg synes det er trist å høre. Jeg har fått bekreftet i dag at det er opprettet en egen gruppe i NAV som skal ha vært i kontakt med de fleste av dem.

Bent Inge Bye

Ordfører Bent Inge Bye lover å følge opp situasjonen etter brannen i rekkehuset.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

Han forteller at den kommunale boligstiftelsen og boligbyggelaget også har snakket sammen og sett hva de kan gjøre. Kommunen har ikke ledige leiligheter og derfor er det ikke så lett å finne noe som de husløse kan flytte rett inn i, sier Bye.

Han sier han har fått beskjed fra kommunenes administrasjon om at alle skal være kontaktet og fått tilbud både om psykisk hjelp og praktisk hjelp.

– Men alle som bodde i huset der det brant hadde innboforsikring og da hviler det også et ansvar på forsikringsselskapene.

Han har forståelse for at situasjonen er vanskelig og lover å følge opp saken.