Hopp til innhold

Bråk på Åråsen blir ikke fulgt opp

Minst seks personer kom seg inn på bortefeltet på Åråsen søndag, og slo og sparket supportere fra Sarpsborg 08. Norges Fotballforbund legger bort saken, fordi personene ble bortvist fra stadion.

Bråk på Åråsen

Politiet fjerner en av bråkmakerne fra bortetribunen på Åråsen.

Foto: Øijord, Thomas Winje / SCANPIX

Det var 20 minutter ut i 1. omgangen av søndagens kamp mellom Lillestrøm og Sarpsborg 08 på Åråsen at minst seks personer kledd i hettejakker kom seg inn på tribunen til bortelaget, og angrep tilskuerne til Sarpsborg 08 med slag, spark og verbale meldinger.

Leder i Sarpsborgs supporterklubb, Fossefallet, Kjetil Fröne stod få meter fra situasjonen da den startet.

– Jeg stod foran det som skjedde, og måtte snu meg for å se det. De har antakelig gått ut av stadion og kommet inn på vår tribune, og kommet seg forbi det som er av vakter. Det er ekstremt beklagelig at noe slikt skjer, man får ikke forutsett noe slikt.

Beklager overfor Sarpsborg

Kjell Hulby

Driftssjef i Lillestrøm beklager overfor Sarpsborg 08s supportere.

Foto: lsk.no

Sikkerhetsvakter fra Lillestrøm og mannskaper fra politiet kom seg opp på tribunen og fikk vist bort bråkmakerne, men Fröne mener at saken ble behandlet på en uheldig måte av vertene.

– De vet antakeligvis selv at de ikke har håndtert dette på riktig måte, for den ene vakta beklaget seg og forstod at det hadde skjedd en stor glipp.

– De vaktene som kom løpende til for å hjelpe kom jo fra feil side, og da de fikk tak i bråkmakerne så ble de eskortert foran tribunen vår, der de fikk gå fritt og gestikulere til Sarpsborg-supporterne. Det er ikke veldig heldig.

Les også:

Driftsansvarlig i Lillestrøm Sportsklubb, Kjell Hulby, mener at vaktene som var til stede behandlet situasjonen på en forsvarlig måte, men er allikevel ikke fornøyd med situasjonen.

– Det er kjempekjedelig at noe slikt skjer, og jeg har ikke opplevd dette i min tid på Åråsen tidligere, så vi vil først og fremst beklage overfor Sarpsborg 08 og de supporterne som ble berørt av dette. Personene dette gjaldt hadde så vidt jeg vet kun kommet seg opp på tribunen før vi stanset dem, men vi skulle så klart gjerne ha tatt dem før de kom så langt, sier han og legger til:

– En ting jeg imidlertid ikke er så fornøyd med er at Sarpsborg ikke hadde med seg sine egne vakter, som kjenner til miljøet internt. Det er noe vi er vant med fra andre klubber, og også noe vi tok opp med klubben etter kampen.

Stjålne bannere førte til bråket

Før kampen var politiet ved bortetribunen og fratok supportere fra Sarpsborg to bannere som de hadde med seg inn på Åråsen.

– Det var noen av våre supportere som tok opp to bannere som var relativt uskyldige i seg selv. Politiet kom og tok fra oss det, fordi de var redde for at det skulle provosere, sier Fröne.

Driftsansvarlig i Lillestrøm, Kjell Hulby sier at det var disse bannerne som var bakgrunnen for bråket.

– Vi la tidlig merke til at Sarpsborg hadde med seg to av våre supporteres bannere inn på stadion. Vi var tidlig borte og hentet dette, fordi vi vet at dette er lite lurt. De som hadde blitt fratatt disse bannerne la imidlertid ikke merke til dette, og fant ut at de skulle ta saken i egne hender og hente dem selv, sier han.

Les også:

– Det var supportere fra Sarpsborg

Informasjonsrådgiver Yngve Haavik i Norges Fotballforbund bekrefter at det var supportere som ble vist bort fra tribunen under kampen. Ifølge NFF var det imidlertid ikke personer fra Lillestrøm som var bråkmakerne.

– Det som stod i delegatrapporten fra kampen, var at det var enkelte Sarpsborg-supportere som hadde en uakseptabel oppførsel. Disse ble tatt hånd om av sikkerhetsvaktene, og ble vist bort fra tribunen, sier Haavik.

Det er en rapport Fossefallets Kjetil Fröne skjønner lite av.

– Står det at det er Sarpsborg-supportere som ble kastet ut? Det har ikke jeg fått noen rapport på i hvert fall. Jeg kan bekrefte at det ikke var noen fra Sarpsborg som ble kastet ut fra vår tribune, eller gitt noen reprimande fra politiet. Det er jeg veldig sikker på.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Bråk Åråsen

Minst seks personer med hettejakke kom seg inn på bortefeltet på Åråsen og gestikulerte mot fans fra Sarpsborg 08.

Foto: Øijord, Thomas Winje / SCANPIX

Ble kastet ut i 2. omgang

Også politiet i Lillestrøm mener at det var hjemmesupportere som hadde kommet seg inn på borteseksjonen.

– Innsatsleder på Åråsen bekrefter at det er noen hjemmesupportere som har gått inn på bortetribunen, og de ble bortvist derfra. Men det har ikke blitt levert noen anmeldelse fra politiets side i forbindelse med dette, sier leder av ordensseksjonen ved Lillestrøm politistasjon, Odd Ivar Hagen.

Les også:

NRK vet at det var flere barnefamilier til stede på tribunen og at nok en person ble kastet vekk fra bortetribunen tidlig i 2. omgang. Personen ble tatt hånd om av sikkerhetsvakter fra klubben.

– Han som ble kastet ut i 2. omgang var ikke en del av den første gjengen. Denne personen hadde kjøpt seg billett på to av tribunene, og vi valgte å fjerne ham ut fordi han kom med gestikulasjoner som ikke var forenlig med kampbildet, sier Hulby.

NFF legger bort saken

Yngve Haavik i Norges Fotballforbund bekrefter også at episoden ikke vil få noen etterspill fra deres side.

– Siden dette ble ordnet opp i av sikkerhetsvaktene, vil ikke vi gjøre noe mer med det.

– At NFF legger det fra seg er jo en ting, men stadionansvarlig på Åråsen bør ikke gjøre det. Men jeg regner med at de har forstått at det har skjedd en glipp, og at de ordner opp i dette. Etter så mange år i Eliteserien lærer man, håper jeg, sier Fröne.

Kjell Hulby sier at Lillestrøm nå vil sette seg ned å se på rutinene etter kampen.

– Det er klart at det er et spørsmål som vi er nødt til å se på. Vi føler selv at sikkerheten er god nok, men vi opplevde noen ting som vi må adressere, så vi skal ta en møte med klubben til uka.

– De som ble kastet ut har fått beskjed om at det vil bli sanksjonert. Det er da snakk om utestengelse fra Åråsen, men hvor lenge det blir kan jeg ikke svare på før vi har gjennomført møtet. Som sagt er det første gang jeg har opplevd dette i min tid på Åråsen.

Reporter Sebastian Nordli var til stede på Åråsen som tilskuer.