Borgerlig seier med en halv stemme

Kun med en halv stemmes overvekt ble det borgerlig valgseier i Ski ved årets kommunevalg.

Ski-ordfører Georg Stub

Ordfører i Ski, Georg Stub, har aldri opplevd at det har vært så jevnt mellom fløyene. Her fotografert etter cupfinalen 2010.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Det er klart fredag formiddag, etter at stemmene som er avgitt i kommunen er talt opp på nytt.

Alle kumuleringer og slengere på stemmesedlene i Ski ble telt på nytt.

Årsaken er at en mannen som sto på 16. plass på Frps liste, fikk så mange slengere at han skaffet Frp et ekstra mandat i kommunestyret.

– Opptellingen viser at det er litt over en halv stemmes forskjell mellom fløyene i Ski kommune, sier ordfører Georg Stub fra Høyre til NRK.

– Har du noen gang opplevd lignende?

Nei, jeg har verken hørt eller opplevd at det har vært kun en halv stemme som avgjør valget, sier Stub.

– Ikke ofte at dette skjer

Johannes Bergh

Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning.

Foto: Kyrre Lien / Institutt for samfunnsforskning

Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning sier det ikke er ofte at slengere er avgjørende i kommunevalg i Norge.

Han forklarer at når man stemmer på et parti ved kommunevalg, gir man i utgangspunktet en hel stemme til det partiet, som er like hel etter at man har gitt tillegsstemmer til kandidater på listen man stemmer på.

– Men når man gir slengere til kandidater på andre lister, gir man også i fra seg en del av stemmen til det andre partiet, sier Bergh til NRK.

Andelen man gir fra seg utgjør én delt på antall representanter i kommunestyret.

– Har kommunestyret i en kommune 21 representanter, gir man altså fra seg 1/21 av stemmen når man gir en slenger til et annet parti.

Kommunestyret i Ski har 41 representanter. Det betyr at når de borgerlige partiene har vunnet valget med en halv stemme, utgjør det et antall slengere som er halvparten av antall representanter i kommunestyret.

Må telle på nytt

Slik det har sett ut nå så tippet den halve stemmen ifølge Stub i favør av Tine Eikebråten fra Høyre, men det er så jevnt at det kan endres ved en ny opptelling.

Og det var akkurat det valgstyret bestemte på et møte fredag ettermiddag.

Da ble det vedtatt at alle kumuleringer og slengere skal telles ytterligere én gang, denne gang manuelt, skriver Østlandets Blad.

Dette vil da bli den femte gangen stemmene telles.

Ifølge avisen vil resultatet sannsynligvis være klart neste torsdag, men sjansen er liten for at omtellingen påvirker noe annet enn de interne listene. Dermed ser det ut til at det borgerlige flertallet går av med seieren med bare én halv stemme.