Hopp til innhold

Borettslaget har spart millioner på å vrake fjernvarme

For to år siden vraka borettslaget fjernvarme. Siden har de spart millioner. Men løsninga vil ikke være lønnsom for alle.

Hans Alfred Thorsø er styreleder i Bjerkedalen borettslag i Oslo. På bildet ser du Hans Alfred i en lys beige boblejakke, med lue i samme farge, utenfor en av blokkene i borettslaget. Hans Alfred har briller og et åpent ansiktsuttrykk.

Hans Alfred Thorsø er styreleder i Bjerkedalen borettslag i Oslo. De har spart 2 millioner hittil i år på å bruke bergvarme i stedet for fjernvarme.

Foto: Jenny Dahl Bakken / NRK

– Hittil i år har vi spart rundt 2 millioner kroner. Selv om strømmen er dyrere enn for to år siden, sier styreleder Hans Alfred Thorsø i Bjerkedalen borettslag.

I 2019 gjorde borettslaget noe få har gjort før dem: de bytta ut fjernvarmen. Ingen har gjort dette i Oslo de siste fem årene.

I stedet får de nå oppvarming fra bergvarme. Grøntområdene rundt blokkene skjuler flere hundre meter dype brønner, som leder varme inn til boligblokkene via en varmepumpe.

Det har de spart store summer på.

I oktober i år brukte borettslaget knapt en tredjedel av energien de brukte i oktober 2018, før de fikk varmepumpe. Det viser fakturaer NRK har sett.

NRK forklarer

Hva er bergvarme?

Hva er bergvarme?

Fra jordas indre

Bergvarme kalles også grunnvarme. Den går ut på at man henter solenergi som er lagret i fjell. Det må bores energibrønner på flere hundre meter ned i bakken. I brønnene plasserer plastslanger som henter ut varme fra fjellet.

Hva er bergvarme?

Rør nedi brønnen

Væske sendes ned i et rør ned i borehullet og varmes opp av varmen fra fjellet. Denne væska sendes så opp igjen i en slange, og inn i et varmepumpesystem. Denne varmepumpa varmer opp vannet som sendes ut i radiatorene.

Hva er bergvarme?

Trenger mindre energi

Varmen fra fjell er en stabil energikilde og varmepumper er da veldig effektive når de skal varme opp vann til radiatorene. Derfor går energiforbruket til oppvarming ned.

Hva er bergvarme?

Annerledes enn fjernvarme

Veldig mange blokker har fjernvarme. Her kommer varmtvannet inn gjennom rør fra en sentral et annet sted. Vannet sendes så tilbake til sentralen etter å ha vært gjennom boligene. I flere kommuner er det bygget større og mindre fjernvarmenett. I Norge har boliger innenfor et konsesjonsområde for fjernvarne plikt til å være kobla til fjernvarmenettet - men ikke plikt til å bruke fjernvarme til oppvarming.

Hva er bergvarme?

Jordvarme eller bergvarme?

Mange bruker ordene jordvarme og bergvarme om hverandre, men det er to forskjellige ting - jordvarme henter varme fra rett under jordoverflaten, gjennom slynger. Disse ligger for eksempel en meter under jorda. Mens bergvarme altså henter varme fra borehull ned i fjell.

Får skryt av ekspert

Årsaken er at bergvarmen har gjort borettslaget mindre avhengige av strømmarkedet.

For: etter norsk lov følger fjernvarmeprisen strømprisen. Når strømmen er dyr, er fjernvarmen dyr.

– De har skjønt at dette ikke går lenger, sier Jørn Stene.

Han er ingeniør med doktorgrad på varmepumper og ansatt i konsulentfirmaet Cowi. Og mener borettslaget kommer godt ut av valget de har gjort.

Det var Teknisk Ukeblad som omtalte saken først.

Jørn Stene i Cowi. Stene har lyst, kort hår og blå øyne. Han ser rett i kameraet og smiler. Stene har på seg en khaki-farge skjorte med en grå t-skjorte under. Pressefoto.

Jørn Stene er en av Norges fremste eksperter på varmepumper, og mener bergvarme vil lønne seg for mange.

Foto: Pressefoto / Cowi

Sammenligna med fjernvarme kan de spare 50–70 prosent av energibehovet ettersom en bergvarmepumpe har lave driftskostnader.

– De lave driftskostnadene gjør at de nedbetaler lånet sitt i løpet av 10–15 år, tenker jeg, spår Stene.

Dyr investering

For bergvarmepumpe koster penger. Mye penger. Totalt har det måttet ut med 15–16 millioner, ifølge styreleder Thorsø.

Og det var beboere som var skeptiske til at borettslaget måtte ta opp lån. De frykta økte fellesutgifter. Det har ikke skjedd.

I tillegg har borettslaget fått elbilladere, lagt ny asfalt, anlagt blomsterbed med kantstein og fått calling-anlegg i hver oppgang for pengene de har spart.

– Det har vært et godt prosjekt, for å si det sånn, sier Thorsø.

Bjerkedalen borettslag i Oslo. På bildet ser du en rød mursteinsblokk på fire etasjer. Blokka har en pipe på høyre side, som går ned til et lavere, rødt bygg. Foran blokka er en vei hvor flere biler står parkert, og et grøntområde.

Bjerkedalen borettslag ser ut som et helt vanlig Oslo-borettslag, med mursteinsblokker fra slutten av 50-tallet. Men under plenene og grøntområdene skjuler det seg et avansert brønnsystem.

Foto: Jenny Dahl Bakken / NRK

Ikke alltid billigst

Men: selv om borettslaget nå sparer mye penger, er det ikke gitt at det vil være sånn om ti eller femten år.

– Ved høyt prisnivå er bergvarmepumpe billigst. Men fjernvarme eller elektrisk varme er billigere når strømprisene er veldig lave, sier Stene.

Fortum, tidligere kjent som Hafslund, leverer fjernvarme i Oslo. De mener dette er et viktig poeng.

– Ikke med i regnestykket

Fjernvarmekundene betaler bare for varmen. De slipper å betale for eksempel drift og vedlikehold selv, noe de med varmepumper må.

I tillegg kommer for eksempel renter på lånet, og varmepumpene må også byttes ut etter hvert.

– Det er ikke med i regnestykket når det blir pekt på at fjernvarmeprisen er høy, sier kommunikasjonssjef Truls Jemtland i selskapet.

Truls Jemtland i Fortum.

Truls Jemtland i Fortum mener det er for enkelt å bare se på sparing fra lavere energiforbruk når man snakker om bergvarme.

Foto: Fortum

Og dette bør kunder ta med i beregninga før de vraker fjernvarmen, syns han.

Men Thorsø er ikke bekymra. De har lagt inn gode marginer, mener han.

– Vi har råd til at én varmepumpe må byttes ut hvert eneste år, uten at vi går i minus.

– Bra for samfunnet

Fra oktober neste år vil et annet borettslag også koble seg av fjernvarmenettet.

De har den siste tida sett en økning i henvendelser fra kunder som vurderer å si opp fjernvarme, og finne en annen kilde for oppvarming, ifølge Jemtland.

Men han minner om at samfunnet får mye tilbake for fjernvarmen. Oslo kommune eier 50 prosent av selskapet. I tillegg bruker de varme som ville gått til spille, for eksempel fra kloakken og datasentre.

Og siden boliger varmes opp med fjernvarme avlastes strømnettet. Det er viktig i et samfunn som trenger stadig mer strøm, påpeker han.