Hopp til innhold

Borettslag med solceller på taket

Denne uka får hovedstaden sitt første borettslag med solceller på taket. Nå skal strømmen til heis, fellesvaskeri og lys komme fra disse.

Lone Jessen og Per Lindberg

HØYT OPPE: Lone Jessen og Per Lindberg er stolte over å ha et solcelleanlegg på taket.

Foto: Fredrik Buer / NRK

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

– Det føles bra, nå er vi endelig i gang på en solrik dag, sier styreleder i Langgata 47, Lone Jessen.

Med utsikt over hele byen viser hun fram borettslagets siste tilskudd. Mandag ble det første solcellepanelet montert på taket på Rodeløkka i Oslo. I løpet av uka skal 68 flere på plass.

– Det er først og fremst en økonomisk investering, sier Jessen.

Solenergien skal brukes i fellesarealene, hovedsakelig til ventilasjon, vaskerom, lys og heis.

– I deler av året vil det produsere så mye strøm at vi kan sende noe tilbake til strømnettet. Sånn sett tjener vi penger, eller sparer penger, sier Jessen.

Støttes av kommunen

Prislappen for selve solcelleanlegget er på rundt 350.000 kroner, men borettslaget får dekket 40 prosent av utgiftene gjennom Oslo kommunens klima- og energifond.

Trond Moengen

Trond Moengen er ansvarlig for pilotprosjektene.

Foto: Fredrik Buer / NRK

– Dette er et ivrig og ambisiøst borettslag, og det viser at solceller brukt på den riktige måten har en plass også i Norge og i Oslo, sier Trond Moengen.

Han er ansvarlig for en ny kampanje som har som mål å få i gang pilotprosjekter i større boligbygg og næringsbygg som ønsker å installere solcellepaneler.

Så langt har ni forskjellige pilotprosjekter fått støtte på til sammen 2,6 millioner kroner.

Hvem som helst kan søke

Kampanjen har blant annet som mål å bidra til å utvikle et marked og en næring for solcelleanlegg, og kommunen dekker inntil 40 prosent i støtte av de samlede investeringskostnadene.

– I tillegg til de store pilotprosjektene som er rettet mot borettslag og næringsliv, har også husholdninger og de som bor i eneboliger og mindre hus mulighet til å søk om generell støtte til å få installert solcelleanlegg på takene sine, sier Moengen.

Borettslaget på Rodeløkka regner med at solcelleanlegget vil produsere 17300 kWh i året.

– Vi mener at vi kommer til å spare inn alle utgiftene i løpet av rundt 10 år, sier styreleder Lone Jessen, som legger til at de har andre løsninger i mørketida.

– På vinteren når dagene er kortere, er vi koblet på det vanlige strømnettet som supplerer den strømmen vi har behov for.

Solcellepanel på taket

SOLTAK: Det første panelet er på plass på taket på Rodeløkka i Oslo. Til sammen skal 69 slike monteres.

Foto: Fredrik Buer / NRK