Hopp til innhold

Bondevik raser mot eks-redaktør

Kjell Magne Bondevik (KrF) og Fabian Stang (H) er sterkt provosert etter at en tidligere redaktør skrev at personer med psykiske lidelser er uegnet som politikere.

Psykisk helse Kjell Magne ondevik og Fabian Stang

KRITISK: Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) og statssekretær Fabian Stang (H) har begge slitt med angst og depresjoner.

Foto: NTB / NRK

Høyre-politiker Terje Vegard Kopperud i Drammen fortalte i Drammens Tidende i forrige uke at han i perioder sliter med depresjon og angst.

Det fikk avisas tidligere politiske redaktør Einar Aaraas til å skrive en kommentar som mange har reagert kraftig på:

«Høyre-politiker Terje Vegard Kopperud forteller offentligheten om en tidvis lammende depresjon og angst. Greit nok. Og fortjenstfullt – vil nok mange mene. Men han gir ingen tegn på at han tar konsekvensen av sin sykdom. Han er øyensynlig fjernt fra enhver tanke om at dette diskvalifiserer ham som politiker», skrev Aaraas i et debattinnlegg.

Aaraas har tidligere avslått å kommentere saken ytterligere overfor NRK og har i dag ikke besvart våre henvendelser.

Bondevik: – Avleggs holdning

Kjell Magne Bondevik (KrF) slet selv med depresjon mens han var statsminister på slutten av 90-tallet. Uttalelsene fra Aaraas kaller han svært uheldige og preget av gammeldagse holdninger.

Stigma rundt psykisk helse er et stort samfunnsproblem, fastslår Bondevik.

– Selv hadde jeg min depresjon som ble velkjent i 1998, og jeg kom jo tilbake som statsminister og arbeidet som det i mange år etterpå. Så nå må det bli slutt på denne avleggse holdningen, sier han til NRK.

Bondevik mener han kom tilbake som en bedre politiker og leder etter sykdommen.

– Jeg følte jeg ble et helere menneske, jeg visste mer om meg selv enn tidligere. Jeg kunne også bedre raskere se det dersom kolleger hadde problemer. Da kunne jeg være en bedre støtte og leder også for dem, sier han.

– Misforstått påstand

Terje Vegard Kopperud (H)

Høyre-politiker Terje Vegard Kopperud.

Direkte latterlig, svarer Høyre-politiker Terje Vegard Kopperud om den tidligere redaktørens debattinnlegg i Drammens Tidende.

– Han prøver å tegne et bilde av at man med en depresjon ikke er i stand til å fungere i det hele tatt. Det er en voldsomt misforstått påstand og en nedvurdering av mange, mange mennesker som sliter med dette og deres mulighet til å være aktive og bidra i samfunnet, sier Kopperud til NRK.

Stang: – Helt på jordet

Tidligere Oslo-ordfører Fabian Stang (H) har også slitt med depresjon og angst og reagerer med vantro på Aaraas' utspill. Argumentasjonen er «nesten sånn at man settes tilbake til middelalderen», sier Stang.

– De som lider av angst og depresjon har på ingen måte svekket dømmekraft og er fullt kapable til å ta nødvendige beslutninger. Er man i sånn situasjon at man er så syk at man ikke kan fungere, så er man i så fall sykemeldt. Men angst og depresjon er ikke et uttrykk for at man er gal, sier Stang til NRK.

Stang sier han fungerte utmerket som politiker selv når han slet psykisk. Han forteller at han ble mindre produktiv, men at kvaliteten på det han gjorde, var like god som ellers.

– Følte du at det diskvalifiserte deg som politiker?

– Nei, jeg tror heller omvendt. Jeg tror at når man har utfordringer selv, er man i større stand til å se problemer som andre har. Jeg tror faktisk det er bedre å ha noen med depresjon i politikken enn bare å ha supermenn og superkvinner.