Hopp til innhold

– En ny tørkesommer vil være kritisk

Norske bønder er godt i gang med våronna. Men den knusktørre jorda gjør at de lengter etter regn.

Tørt jorde

Det er tørt i bakken over store deler av Sør-Norge. Bøndene håper nå at det skal komme rikelig med regn for å unngå en ny sommer med dårlige avlinger.

Foto: Petter Larsson/NRK

– Det er to meter ned til grunnvannet. Så det er veldig tørt, og det lille vi har av fuktighet er bundet til jorda. Vi trenger regn, sier Tollef Grindstad i Rakkestad.

Kornbonden har en travel påske bak seg på de tusen målene med jorder han eier i landbrukskommunen i Østfold.

Bønder over hele Sør-Norge har utnyttet finværet de siste ukene og er i full gang med våronna. Med en katastrofal kornhøst friskt i minnet kunne det vært tungt arbeid.

Men Grindstad ser positivt på tilværelsen.

– Vi har lagt sommeren i fjor bak oss. Får vi passende vær fremover, så blir dette rekord-avling. Det er jeg helt overbevist om. Bøndene er optimister og tror alltid at det blir bedre året etter, smiler han.

Bonde Tollef Grindstad i Rakkestad

Bonde Tollef Grindstad er godt i gang med våronna.

Foto: Petter Larsson/NRK

Frykter «skikkelig smekk»

Fjorårets tørke gjør at det blir betalt ut over to milliarder kroner i erstatning til norske bønder. Det er 16 ganger mer enn forrige rekordutbetaling i 2012.

Grindstad fikk selv en avling på kun 40 prosent av normalåret i fjor. Han tror et nytt år med dårlige avlinger vil være alvorlig for flere bønder, særlig de unge og nyetablerte.

– Det vil være kritisk med en ny tørkesommer. Min er erfaring er at det går to-tre år før økonomien er på et brukbart nivå igjen, etter et år som i fjor.

Også bønder som er avhengige av å dyrke gress til dyrene sine frykter en ny tørr sommer. Arne Andreassen i Daugstad i Møre og Romsdal driver med ammekyr.

– Vi må gjøre ting i rett tid og håpe på regn. Her finnes det heller ikke fôrreserver. Vanligvis er det lave priser og rikelig med grovfôr, mens nå er prisene skyhøye og det finnes ikke reserver. Får vi et slikt år til, blir det en skikkelig smekk, sier han til Nationen.

Kan ikke love nok regn

Årets april har vært usedvanlig tørr sammenlignet med april i tidligere år, skriver Meteorologisk institutt på Twitter.

Statsmeteorolog Terje Alsvik Walløe sier at det vil komme nedbør de kommende dagene.

– Det blir større sjanse for regn i dagene fremover. Høytrykket som har ligget over oss en god stund har nå tyngdepunkt øst for Skandinavia. Det åpner for at fuktigere luft sniker seg inn langs Sørlandet. Utover uka blir det stort sett oppholdsvær i dagtimene i Sør-Norge, men det kan komme litt nedbør på ettermiddagene og kveldene.

Leder Svend Arild Uvaag i Østfold Bondelag vil imidlertid ikke rope varsko enda.

– Det er naturlig at mange tenker på fjoråret. Men nå er det en ny vår med nye muligheter. Slik har bonden alltid håndtert det, sier han.

Laster Twitter-innhold