Hopp til innhold

Bondelaget: Tillit til myndighetene

Norges Bondelag forventer at myndighetene tar ansvar og setter i verk nødvendig tiltak etter at det er påvist fugleinfluensa i Østfold.

Leder i Østfold Bondelag, Karl Torstein Torp.

Leder i Østfold Bondelag, Karl Torstein Torp. - Jeg tror Mattilsynet kommer til å få kontroll over dette. Men det er veldig trist for de som blir berørt, sier han.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

Mistanken har vært der i flere uker, men fredag formiddag ble det klart at det er påvist fugleinfluensasmitte på en gård i Trøgstad.

Leder i Østfold Bondelag, Karl Torstein Torp, tror Mattilsynet vil få kontroll over situasjonen.

- Dette er veldig trist for gården det gjelder. Men dette er en hobbybestand. Derfor tror jeg Mattilsynet kommer til å få kontroll over dette, sier Karl Torstein Torp.

Har tro

I en pressemelding fredag uttrykker også leder i Norges Bondelag, Pål Haugstad, tillit til at myndighetene nå gjør det som trengs.

- Vi har full tillit til at myndighetene følger opp sitt ansvar og setter i verk de tiltak som er nødvendige og riktige, skriver leder Pål Haugstad.

Fugleinfluensaen som er påvist i Østfold er av den milde typen, men det opprettes allikevel en karantenesone i minst en kilometers omkrets rundt gården.

- Alle må ta ansvar

Innenfor sonen er det minst tre større gårder med fjørfedrift. Restriksjonene vil føre til omfattende konsekvenser for driften.

Blant annet skal det tas prøver av alle fuglebestandene på disse gårdene.

- Samtidig er det viktig at vi nå også tar ansvar på hvert vårt hold for de menneskene som rammes midt oppe i dette. Disse følges opp etter eget behov og ønske, og vi har derfor også tett kontakt med Østfold Bondelag, skriver Haugstad i pressemelding.

Pål Haugstad

Leder i Norges Bondelag, Pål Haugstad.

Foto: Arne Sørenes / NRK