Bondelaget demonstrerer mot ulv

Svenske grenseulver må telles med når Stortinget nå skal revidere rovdyrforliket, mener Bondelaget i Østfold.

Bjørn Gimming

Leder for Østfold Bondelag, Bjørn Gimming, mener nok er nok.

Foto: Lars Håkon Pedersen / NRK

I går ble nok en jakthund drept av ulv ved Østerbo i Halden. Det er bare to måneder siden NRK fortalte om en hund som ble angrepet av ulv i samme område .

Og nå har Østfold bondelag fått nok. Det siste angrepet er enda et eksempel på at det er for mye ulv i Østfold, mener Bondelaget.

– Det igjen er konsekvensen av den ulv- og rovdyrpolitikken som vi har her i Norge, sier leder for Østfold Bondelag, Bjørn Gimming, til NRK.no.

LES OGSÅ:

– Må telle med grenseulvene

De såkalte grenseulvene har vært gjenstand for debatt i flere år. Ulvene oppholder seg bare delvis på norsk side av grensa, og blir dermed ikke regnet med når bestandsmålet settes.

Gimming mener svenske grenseulver telles med når Stortinget nå skal revidere rovdyrforliket .

– Slik det er nå mister vi muligheten til å drive en type jakt som har vært en del av den norske kulturen i mange hundre, sier han.

Gimming sier til NRK.no at det førstkommende fredag blir det demonstrasjoner foran stortinget i forbindelse med at rovviltmeldingen skal behandles der.

Får støtte

Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Wenche Olsen, sier hun er enig med Bondelaget i Østfold.

Hun mener også at grenseflokkene av ulv må telles med i de norske bestandsmålene når det skal avgjøres hvor mye ulv som skal få leve i Norge.

– Det må tas opp i forbindelse med behandlingen av rovdyrmeldingen.

Jon Stabekk, rovdyrpolitisk talsmann i Halden Viltforening, sier også han og flere medlemmer av foreningen skal demonstere foran Stortinget fredag.

LES: Svenskene skal skyte fem grenseulver

Drept under rådyrjakt

Det var Bjørn Johansens hund Chico som ble drept av ulv søndag.

Ved 13-tiden søndag ble Bjørn Johansens to og et halvt år gamle drever Chico drept av to ulver .

Johansen var på rådyrjakt i nærheten av Østerbo i Halden, og Chico jaget et rådyr nesten en kilometer unna da Johansen så på hundens GPS-sender at noe skjedde.

Han fulgte sporene etter hunden og skjønte raskt hva det dreide seg om.

– Jeg oppdaget snart at ulven hadde kommet inn på sporet hans, og like etter så jeg blod i snøen. Så viste det seg at det var to ulver som hadde tatt ham. De hadde herjet med ham og dratt ham frem og tilbake, sier Johansen.