Bombemann ber om løslatelse

Mannen som ble dømt for bileksplosjonen som nesten drepte en kvinne i Drammen i 2003, ber tingretten om å bli løslatt.

Bilbombe Drammen

En bilbombe gikk av på Åssiden i Drammen. Nå ønsker mannen bak bomben å bli løslatt.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / NTB scanpix

Han har sonet minstetiden på 10 år av forvaringsdommen og mener det ikke er fare for gjentagelse av straffbare handlinger. Den kraftige eksplosjonen på parkeringsplassen på Åssiden i Drammen den 23. januar 2003 ble raskt kjent for hele Norge.

Det var bilen til ei kvinne som var på vei til jobb som regelrett ble sprengt i luften. Kvinnen ble alvorlig skadet i eksplosjonen, men overlevde. Hennes tidligere mann ble raskt mistenkt for å stå bak bomben.

– Minstetiden var oppfylt i november i fjor og derfor ber min klient nå om å bli løslatt. Vi mener det ikke lenger er fare for straffbare handlinger, sier mannens advokat, Frode Sulland, som ikke ønsker å kommentere saken ut over dette.

Frode Sulland

Mannens forsvarer er Frode Sulland.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

Les også: Nekter straffskyld etter bilbombe

Les også: Streng tiltale etter bilbombe

Kan bli løslatt

Dersom retten er enig, skal mannen løslates, forteller jusprofessor Kristian Andenæs til NRK.

– Ja, han vil kunne være en fri mann veldig snart. Men det avhenger jo at retten finner vilkårene for løslatelse til å være i orden. At det ikke lenger er noen åpenbar fare for straffbare handlinger.

– Men hvordan kan tingretten klare å vurdere dette, at det ikke er fare for gjentagelse av staffbare handlinger?

– Ja, det er de hverken bedre eller dårligere enn andre til å vurdere, for dette er ett av de vanskeligste spørsmålene i straffesystemet. Men det er jo på bakgrunn av sakkyndige uttalelser, og beskrivelser av de årene han har sittet i fengsel, at man er nødt til å treffe en beslutning som går i den ene eller andre retningen.

Høyesterett ga strengere straff

Eksmannen til den skadde kvinnen ble idømt fengselsstraff i tingretten og i lagmannsretten i 2004. Argumentene var at det ikke ville være fare for at han ville begå nye straffbare handlinger som kunne skade kvinnen etter så lang tid i fengsel.

Saken fortsetter under bildet.

Bilbombe drammen

Kvinnen som ble alvorlig skadet i eksplosjonen ønsker ikke å uttale seg i saken.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Les også: Eksmann dømt til forvaring

Høyesterett var av en annen oppfatning og i mars 2005 ble straffen på 14 års fengsel endret til forvaring med en tidsramme på 15 år og en minstetid på 10 år.

Kvinnen som ble hardt skadet i bileksplosjonen er i dag i midten av 40-årene, hun ønsker ikke å la seg intervjue om saken. Hennes advokat ønsker heller ikke å kommentere at tingretten skal behandle spørsmålet om løslatelse.

Det er Asker og Bærum tingrett som onsdag til fredag denne uken skal avgjøre om den nå 51 år gamle mannen skal løslates.