Bombegruppa fant mistenkelig gjenstand i Oslo-leilighet

En person er siktet for ulovlig befatning med eksplosiver. Politiet gjorde torsdag kveld «et interessant funn» i en leilighet ved Rosenhoff på Carl Berners plass.

Flere leiligheter rundt Carl Berners plass i Oslo er evakuert.

Politiet mistenker eksplosiver i en leilighet i Oslo. Tidligere i kveld tok bombegruppa seg inn i bygget.

– Vi har funnet noe som kan bekrefte at det som ble sagt til oss innledningsvis, kanskje kan stemme. Om det viser seg å være eksplosiver eller ikke, vet vi ikke, sa politiets innsatsleder Tore Barstad til NRK ved 23.00-tiden.

Bombegruppa gikk gjennom leiligheten med hund tidligere på kvelden, men dette søket var negativt.

– Det manuelle søket og alle andre undersøkelser vi har gjort, tilsier at vi skal gjøre noen ekstra undersøkelser rundt denne gjenstanden, sa Barstad.

Politiets innsatsleder Tore Barstad.

Politiets innsatsleder på stedet, Tore Barstad.

Foto: Ørn Borgen / NTB scanpix

Har fjernet gjenstanden

Ved 00.30-tiden natt til fredag var bombegruppen i ferd med å fjerne gjenstanden fra leiligheten for videre undersøkelser.

– Gjenstanden som bombegruppen har funnet er vurdert til at det er noe vi ønsker å se nærmere på. Den er ikke blitt undersøkt godt nok til at vi kan stadfeste hva som er i den, sier operasjonsleder Christian Krohn Engeseth til NRK.

– Jeg ønsker ikke å kommentere hvordan gjenstanden ser ut, men den har blitt sikret og vil bli undersøkt av bombegruppen på et egnet sted.

Rykket ut til legemssak

Det var rundt klokken 18.00 torsdag at politiet fikk melding fra en person som trengte hjelp, fordi en annen person var skadet.

Da politiet kom på stedet, fikk de kontroll på tre personer i leiligheten på Rosenhoff. Én av disse var lettere skadet.

Ut ifra hva patruljen så på stedet, mistenkte de eksplosiver i leiligheten. Store bevæpnede politistyrker og andre nødetater rykket derfor ut, og leiligheter i nærheten ble evakuert.

– Opplysningene vi fikk i forbindelse med legemssaken, tydet på at det har vært eller befinner seg sprengstoff i leiligheten. Vi har ingen kunnskap om at det har blitt fjernet, men det kan selvfølgelig ha skjedd, siden vi så langt ikke har funnet noe. Vi tar høyde for at det fremdeles er der, eller at det har vært der, sa politiets innsatsleder Barstad torsdag kveld.

– Det er ikke akkurat liten risiko når vi rykker ut til oppdrag som innbefatter eksplosiver. Det skal gjøres en del tiltak for å sikre oss selv, samt de som er i nærheten.

Bombehunder på vei til leiligheten i Oslo

Bombegruppa gjorde søk med hund.

Foto: Øyvind Bye SKille / NRK

Én siktet

Så langt er én person pågrepet og siktet for ulovlig befatning med eksplosiver, og to har status som vitner. Den pågrepne er en mann i slutten av 30-årene og er en kjenning av politiet. Alle tre blir avhørt i løpet av fredagen.

– Vedkommende som er siktet i saken sitter i arresten, og vil bli avhørt etter hvert, sier Barstad.

Mistenker eksplosiver i leilighet