– Du klarer ikke å holde deg rusfri i et narkoreir

Stor mangel på kommunale boliger i Fredrikstad gjør det vanskelig for narkomane å bli rusfri.

Stor mangel på kommunale boliger i Fredrikstad gjør det vanskelig for narkomane å bli rusfri.

– Velkommen mitt nye hjem, sier Frank Strømsvold og viser frem sin bolig.

Han er en av de heldige. Etter mange år som rusmisbruker uten fast bolig er han på vei inn i en egen liten leilighet. Et sted å bo som ikke er et narkoreir.

– Her inne skal jeg aldri ha en eneste sprøyte, sier han.

– Å bo sammen og leve normalt er umulig

Ikke langt unna hans nye bolig ligger lokalene til Gatemagazinet, som han selger.

Mona Eieland, daglig leder Gatemagazinet

Daglig leder i Gatemagazinet, Mona Eieland, forteller at bosituasjonen har mye å si.

Foto: Heidi Gomnæs / NRK

Her ser de at boligsituasjonen gjør at mange av byens narkomane stues sammen, og at det gjør det vanskelig å bli rusfri, sier daglig leder i Gatemagazinet, Mona Eieland.

– Senest forrige uke traff vi på en tidligere selger som vi visste var i behandling og klarte seg bra. Det var jo flott for vedkommende så jo bra ut, helt til vi fikk sett øynene. Da så vi at personen var på kjøret igjen. Jeg spurte hvor vedkommende bor, og det var da rett fra behandling til Huts gate, sier hun.

Huts gate er et av stedene hvor mange narkomane lever tett på hverandre Fredrikstad. Frank har ikke mye positivt å si om ansamlinger som dette.

– Du kan selv tenke deg det å bo sammen med 10–20 stykk som har et problem. Det å bo sammen og prøve å føre et normalt liv er jo helt umulig. Du får folk du skylder penger på døra og folk som har lyst til å gi deg narkotika på døra. De er ikke akkurat hensynsfulle de som kommer. Åpner du ikke døra får de den fort opp. Det er ikke noe stabilt liv å leve, sier han.

Frank Strømsvold i sin nye leilighet

Frank Strømsvold viser frem sin leilighet. Han er en av de heldige.

Foto: Heidi Gomnæs / NRK

Ordføreren bekrefter boligmangel

Hos Gatemagazinet mener de at bolig situasjonen i byen nå er akutt. Ordfører Jon-Ivar Nygaard bekrefter at det ikke er nok kommunale boliger.

Ordfører i Fredrikstad, JOn-Ivar Nygård

Ordfører i Fredrikstad, Jon-Ivar Nygård.

Foto: Heidi Gomnæs / NRK

– Vi kjøper boliger, vi leier boliger og vi har boliger mange steder, men det som er utfordringen er at vi samlet sett har for lite kommunale boliger, sier Nygaard.

– Derfor har vi en strategi for å skaffe flere boliger i årene som kommer. Det skal bygges vesentlig boligmengder i årene som kommer, men det tar selvfølgelig, for mange, for lang tid før det kommer på plass, sier han videre.

For Frank kan egen bolig bli redningen.

– Du klarer ikke å holde deg rusfri i et narkoreir. Det er helt umulig. Når du kommer til et sted det blir omsatt masse narkotika og personer som ruser seg hele tiden. Da er det veldig lett å ty til den enkleste løsningen når du en dag får en nedtur.

Nå har du fått egen bolig. Hva tenker du om fremtiden nå?

– Når tør jeg i hvert fall å se at jeg har en fremtid, sier Frank.