Hopp til innhold

Boligkjøperne blir yngre

Trass i oppfatningen om at det nesten er umulig for unge å komme inn på boligmarkedet, viser en ny undersøkelse at boligkjøperne aldri har vært yngre enn nå.

Tvangssalg
Foto: Meek / SCANPIX

Og det skjer til tross for høyere boligpriser og strengere krav til egenkapital enn noensinne.

Dagens unge i aldersgruppen mellom 25 og 34 år kjøpte i snitt sin første bolig som 26-åringer, viser en forbrukerundersøkelse Respons har gjort for Sparebanken 1.
Gjennomsnittsalderen for ALLE som kjøper sin første bolig er 28 år,

Beate Steen Pedersen

– Det er overraskende at boligkjøperne er så unge, sier Beate Steen Pedersen, direktør for personmarked i Sparebank 1 Buskerud Vestfold.

Foto: Helena Rønning

– Det er yngre enn noensinne. At førstegangskjøperne er så unge er overraskende, for media generelt gir inntrykk av at det er ekstremt vanskelig for unge å komme på boligmarkedet, mest på grunn av de høye boligprisene og at kravet til egenkapital er høyere enn for bare noen få år siden. Det er helt riktig at det er ekstremt vanskelig, men mange får hjelp, sier Beate Steen Pedersen, direktør for personmarked i Sparebank 1 Buskerud Vestfold.

Camilla Waum Aune og Christoffer Hirth kjøpte sin første bolig som 21-åringer. Det unge ekteparet er i dag 27 år, og oppgraderte fra leilighet til bolig i fjor.

De eier nå et hus i Drammen, og føyer seg dermed inn i trenden om at boligkjøpere blir yngre og yngre.

– Da vi kjøpte leilighet i 2008 fikk vi én million i boliglån. I tillegg ga besteforeldrene mine forskudd på arv, og slik klarte vi å komme inn på boligmarkedet, sier Christoffer Hirth.

Vurderer kjøp

I undersøkelsen er 1005 personer over hele landet, fra 18 år og oppover spurt.

Undersøkelsen viser store forskjeller mellom aldersgruppene. De som i dag er 50 år, etablerte seg som boligkjøpere på da de i snitt var 28. Dagens pensjonister var i snitt 32 år da de fikk sitt eget krypinn.

Undersøkelsen viser også at 14 prosent av dem som ikke har kjøpt egen bolig ennå, vurderer å gjøre det i løpet av de neste to årene.

Ifølge Sparebank1 har boligprisene steget nesten uavbrutt de siste 20 årene, og er nå rekordhøye. I dag kreves 15 prosent egenkapital for å kjøpe egen bolig.

Skal du kjøpe en bolig til to millioner, noe de færreste koster i dag, må du altså ha egenkapital på 300 000 kroner.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Carina Wam Aune viser frem kjøkkenet i sitt nye hus.

Camilla Waum Aune (27) kan stolt vise frem den nye eneboligen hun og mannen nettopp har kjøpt. De kom seg inn på boligmarkedet da de kjøpte en leilighet som 22-åringer.

Foto: Mathilde Torsøe / NRK

To av ti studenter har egen bolig

Studenter er en gruppe som gjerne har særlig dårlig råd, men undersøkelsen viser at to av ti studenter har egen bolig.

Aune og Hirth fikk boliglån til tross for at de den gang var studenter.

– Men vi hadde begge deltidsjobb, og det hjalp nok mye. Med dagens krav til egenkapital hadde vi sikkert ikke kommet oss inn på boligmarkedet, sier Hirth.

Det unge paret ville få seg sin egen bolig fort, for å slippe å betale andre for å bo, og ford det trodde de ville få stor fortjeneste. Da de solgte leiligheten og kjøpe hus, satt de igjen med 700 000 kroner i fortjeneste.

– Nå i etterkant ser vi at det var veldig lurt. Hadde vi ikke gjort det da, tror jeg ikke vi hadde hatt eget hus nå. Vi har greid å bygge opp egenkapital både ved at vi har betalt ned på lån, og at boligprisene har steget raskt, sier Aune.

Tilpasset boligbygging

BOLIG1

At det bygges flere små leiligheter kan gjøre boligdrømmen oppnåelig for yngre mennesker.

Foto: Henning Bakke

En medvirkende årsak til at det kan ha blitt noe lettere for unge som har mulighet, er at det bygges litt flere boliger som passer for denne aldersgruppen.

– Hos oss ser vi også at boligkjøperne blir yngre. Det kan være flere årsaker til det, men en av grunnene kan være at det nå bygges en del boliger som ikke er så store. Når leilighetene blir mindre, blir det også billigere, sier Gunnar Berger, daglig leder i DNB Eiendom Drammen.

Halvparten får hjelp av foreldrene

Pedersen mener det er noen hovedgrunner til at boligkjøperne blir yngre.

– Jeg tror det skyldes en generell samfunnsutvikling som gjør at vi har fått både økt velstand og levestandard de siste årene. Bare på én generasjon har velstandsveksten økt enormt. I dag har de fleste familier to inntekter. Det var ikke fullt så vanlig for bare en generasjon siden, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Video Foreldrehjelp boligkjøp

Kravet til egenkapital er den største hindringen for unge boligkjøpere, men mange får hjelp.

Foto: Finn.no/Gorm Kallestad

Hun sier at en stor grunn også er at foreldrene gjerne har romslig økonomi, og at barna får god hjelp av dem.

–- Omtrent halvparten av dem som søker boliglån hos oss, får hjelp av foreldrene.

Pedersen mener dagens unge krever høy levestandard.

– Yngre mennesker i dag har nok et annet krav til levestandard enn foreldregenerasjonen hadde. Vi kan kanskje si at den yngre generasjonen i dag ikke er så forberedt på at de faktisk må spare og forsake en del ting for å få råd til egen bolig. Det tror jeg foreldregenerasjonen var langt mer innstilt på. Sparing er kjedelig, men helt nødvendig.