Hopp til innhold

Jordbærbonde: – Dårlig boforhold ødelegger for næringa

SYLLING (NRK): En av Norges største jordbærprodusenter synes det er trist at mange gårder tilbyr sesongarbeiderne dårlige bosteder.

Simen Myhrene

TRIST: Simen Myhrene er en stor jordbærprodusent i landet. Han mener boforholdene til mange utenlandske arbeidere på norske gårder er et trist syn. Selv har han satt opp fem brakkerigger til sine arbeidere.

Foto: Linn Christoffersen / NRK

I flere år har det vært saker om dårlige boforhold for utenlandske arbeidere. Senest i juli i år ble brakkeriggene på en gård i Krødsherad stengt. Det var kommuneoverlege Gunnar Hjort som stengte brakkeriggene. Han uttalte i etterkant at han ikke engang ville latt hunden sin bo under slike forhold.

Simen Myhrene, som er en stor jordbærprodusent i Lier, synes det er trist med alle tilfellene om elendige boforhold for utenlandske arbeidere. Han mener det ødelegger for resten av gårdene i landbruket som har ordentlige forhold.

– Jeg synes det er veldig trist, og vi trenger ikke den type omtale. Den næringa vi driver med er en næring på lik linje med alle andre, og vi må forholde oss til de spillereglene som gjelder, sier Myhrene og fortsetter:

– Selv om det blir mange arbeidere på gården så er vi pålagt å legge til rette for å ha gode forhold.

Arbeiderne blir redde

Karol Rogalewsky

Polske Karol Rogalewsky jobber som jordbærplukker for femte sommeren på rad. Han trives slik forholdene er på gården til Myhrene, men blir skremt av å se hvordan det er mange andre steder.

Foto: Linn Christoffersen / NRK

Polske Karol Rogalewsky jobber på gården hos Myhrene. Han blir skremt av å høre om boforholdene i Krødsherad og på andre gårder i landet.

– Jeg blir redd når jeg ser hvordan det er på andre gårder. Mange personer sover i ett rom. Alt fra åtte til ti personer, og det er ikke bra for dem.

Karol Rogalewsky fra Polen har jobbet som jordbærplukker i Norge de siste fem somrene.

Karol er 23 år, og hjemme har han en sønn på 2. Han forteller at han har jobbet på gården til Myhrene i åtte uker nå, og at han skal hjem til familien i morgen.

23-åringen er fornøyd med boforholdene på gården i Lier, der han betaler 100 kroner dagen for å bo.

– En investering for oss

Sylling

Slik ser soverommene ut på gården hos Myhrene. Stort sett sover to og to på samme rom. Mange av rommene står tomme nå som høsten nærmer seg.

Foto: Linn Christoffersen / NRK

De første brakkeriggene, som ligger omtrent 500 meter fra resten av gården, ble bygget for fem år siden.

Jordbærbonden mener at i tillegg til at han må følge kravene som gjelder hvis man tilbyr sesongarbeiderne sine bolig, er det også en investering for ham å bygge ordentlige steder å bo.

– Det er viktig med opplagte arbeidere. Hvis forholdene ikke ligger til rette for ordentlig hvile, blir det også veldig tungt å jobbe. Å sørge for at de som jobber her trives og har ordentlige forhold, er en investering.

I brakkeriggene til Myhrene bor det rundt 125 utenlandske arbeidere fra Polen og Vietnam i julimåned.

– Fortsatt en lang vei å gå

Det er Arbeidstilsynet som sjekker om bøndene i landbruket følger kravene som er gitt.

– I korte trekk ser vi på innkvarteringen. Den må være stor nok til at den kan utstyres normalt, med bord, stoler og seng. Vi ser helst at de sover på enerom, men vi kan akseptere helt ned til firemannsrom hvis forholdene ellers er tilstrekkelige.

Det sier Rune Svingen som er fungerende regiondirektør i Indre Østland. Arbeidstilsynet fører tilsyn hver sommer, på landbruksgårder i hele landet.

– Forholdene har absolutt blitt bedre, men det er fortsatt en vei å gå. Det er det ingen tvil om, sier Svingen.

Sylling

Dette er kjøkkenet i den største og nyeste brakkeriggen hos Myhrene. I denne brakkeriggen bor det flest arbeidere.

Foto: Linn Christoffersen / NRK