Blodrøde tall for sykehusene i Oslo

Oslo universitetssykehus kan gå med en milliard kroner i underskudd i år. Dette er mer en dobbelt så mye som ledelsen tidligere har varslet.

helse-bilde

Det er kjent at sykehusene i Oslo kommer til å gå med et stort underskudd. Nå bekrefter ledelsen at det kan bli så mye som en milliard i minus.

Foto: NRK

Det er kjent at sykehusene i Oslo kommer til å gå med et stort underskudd, men nå bekrefter ledelsen at det kan bli så mye som en milliard i minus.

Aasmund Bredeli

Aasmund Bredeli er folketillitsvalgt for legene ved Oslo universitetssykehus.

Foto: Odd Iversen / NRK

De ansatte frykter at dette kan få alvorlige konsekvenser for pasientene.

– Vi tåler ikke flere kutt, sier Aasmund Bredeli, folketillitsvalgt for legene ved Oslo universitetssykehus.

– Klarer ikke tilpasse oss

– Dette er en veldig vanskelig situasjon. Vi har allerede visst om store underskudd, også kommer dette i tillegg. Vi har mulighet til å spare inn disse pengene uten at det vil få negative konsekvenser for pasientbehandling, sier Bredeli.

Se video: Helseforetak skal spare 500 millioner kroner

Video Skal spare 500 millioner

Oslo universitetsykehus har tidligere varslet et underskudd på 400 millioner kroner i 2011. Sykehuset går gjennom omfattende endringer og store kutt i kjølvannet av flyttingen av pasienter til det nye Ahus i Lørenskog.

Administrerende direktør Jan Erik Thoresen sier det er mange årsaker til at underskuddet blir større enn først antatt.

– Situasjonen har bygd seg opp over tid. Noe av tallene er engangstap på prosjekter vi allerede har gjennomført, men vi har rett og slett ikke evnet å tilpasse oss den inntektsrammen vi har, sier Thoresen.

Jan Erik Thoresen

Administrerende direktør ved Oslo universitetssykehus Jan Erik Thoresen.

Foto: Linda Bjørgan / NRK

Varsler oppsigelser

Ledelsen skal i høst kutte ned ytterligere 340 stillinger ved helseforetaket.

– For høsten skal vi prøve å redusere kostnadene så godt vi kan uten at det går utover pasienttilbudet vårt på en uheldig måte, sier Thoresen.

– Hvordan kan man kutte en milliard kroner uten at det går utover pasientene?

Det har ikke jeg sagt at vi kan, men jeg har sagt at vi må forsøke å tilpasse oss. Vi har et underskuddsbudsjett på minus 400 millioner, det er også særdeles krevende. Det er vanskelig å nå det målet, men vi forsøker alt vi kan, sier Thoresen.