Hopp til innhold

Blir syke av World of Warcraft

Unge mennesker blir syke av å spille rollespillet World of Warcraft på Internett.

World of Warcraft
Foto: AP Photo/Blizzard / AP

Nå vil Bragernes behandlingssenter i Drammen utvikle et behandlingsopplegg for avhengige av slike rollespill.

70.000 nordmenn delter i World of Warcraft.

- Vi har fått flere henvendelser fra pårørende som forteller om mennesker som blir veldig oppslukt av slike dataspill på Internett, sier psykolog Kjell Åsmund Bryn.

World of Warcraft er et data-rollespill. Det vil si at hver spiller styrer sin egen figur i spillet. Ved å utføre forskjellige handlinger kan figuren bli bedre på mange områder. For eksempel styrke, magi eller dyktighet med våpen. Figuren får etter hvert erfaring, noe som gjør at figuren stadig kommer opp på et høyere nivå (level). 

World of Warcraft
Foto: AP Photo/Blizzard Entertainment, Inc / AP

På de laveste nivåene er spilleren lite avhenig av andre spillere, men det endrer seg etter hvert som en stiger i nivå. Spillet tar aldri slutt, og en kan derfor bruke så mange timer en vil på å spille.

Melder seg ut av samfunnet

Pårørende forteller at noen isolerer seg fullstendig og har ingen kommunikasjon med familien. Ofte skulker de også skolen. At venner ringer på er et problem for de siden de da kanskje må slutte å spille.

- Vi ser at rollespill på Internett går ut over familielivet og livskvaliteten til enkelte. Derfor har vi tenkt på at noen må gi et tilbud, og det vil vi gjøre her på Bragernes behandlingssenter, sier Bryn til NRK.

Behandling av rollespill på Internett er ganske nytt i Norge. Derfor er ikke alt klart.

- Vi har erfaring med avhengighet av spill generellt. Mye av det kan vi nok bruke, men vi har allerede den kompetansen vi trenger til å begynne, sier Bryn.

Glede for mange

Hva som blir fremtiden synes psykologen er vanskelig å si noe om.

- Vi må nok vente å se hvordan dette utvikler seg. Dette er en industri som lager mye underholdning som gleder mange mennesker, men som skaper problemer for noen. Hvordan dette ser ut om noen år er veldig vanskelig å si noe om nå, sier Bryn.