Hopp til innhold

Frp snur: Blir ikke to barnehageopptak i Oslo

Det blir likevel ikke to årlige barnehageopptak i Oslo. I april i fjor stemte flertallet i bystyret for to opptak, men nå har Frp snudd. Ap reagerer.

Barnehage

IKKE TO OPPTAK: I dag er barn som fyller ett år før 1. september garantert barnehageplass ved hovedopptaket i september. De som er født senere, risikerer å måtte vente et helt år.

Foto: Dag Aasdalen / NRK

Camilla Wilhelmsen

– Det hjelper ikke å ha to opptak hvis det ikke er plasser å fordele, sier Frps Camilla Wilhelmsen.

Foto: Fremskrittspartiet

– Fremskrittspartiet støttet to barnehageopptak for ett år siden, men i vårt reviderte alternativ har vi ikke lagt inn midler til dette, sier leder av Oslo Frp, Camilla Wilhelmsen.

Hun sier partiet har sett seg nødt prioritere andre ting i budsjettet.

– Andre saker har vært viktigere for oss. Det er mange viktige områder som står opp mot hverandre. Denne gangen har vi valgt å prioritere brannvesenet, sier Wilhelmsen til NRK.

LES OGSÅ:

Arbeiderpartiet er skuffet

Libe Rieber-Mohn

Aps Libe Rieber-Mohn var glad da Frp i fjor støttet to barnehageopptak. Nå er hun skuffet.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

Oslos varaordfører, Arbeiderpartiets Libe Rieber-Mohn, er skuffet. Ifølge henne har Fremskrittspartiet prioritert langt mer enn bare brannvesenet foran utvidet barnehageopptak.

– Det er en prioriteringssak. I revidert budsjett, som bystyret behandlet tidligere i juni, la Ap inn penger til flere barnehageplasser, men da prioriterte de borgerlige partiene aggregater istedenfor, sier Rieber-Mohn til NRK.

Hun er bekymret for barnehagekøen i Oslo.

– I fjor sto det 2300 barn i barnehagekø som ikke fikk plass. Da er vi nødt til å bygge flere barnehager, sier Rieber-Mohn.

– For dyrt med to opptak

Byrådspartiene Høyre, Venstre og KrF har hele tiden vært mot to opptak, fordi de mener det blir for dyrt. Prisen for å bygge de nye nødvendige barnehagene, ble til slutt også for tung å svelge for Frp.

– Dersom det skal legges inn midler til to barnehageopptak i år, så kreves det også at det bygges flere barnehageplasser. Det hjelper ikke å ha to opptak hvis det ikke er plasser å fordele, sier Camilla Wilhelmsen i Fremskrittspartiet.

Rieber-Mohn synes på sin side at det er rart at Frp ikke forstod at det ville følge med store utgifter, da partiet stemte for to opptak i fjor.

– Vi ble veldig glad da Frp i fjor støttet vårt forslag om to barnehageopptak i året. Når det ble snakk om å bevilge penger til å bygge flere barnehager, så hoppet Frp av, og det synes jeg er veldig synd, sier varaordføreren fra Ap.

Føder om sommeren for å få barnehageplass

I dag er barn som fyller ett år før 1. september garantert barnehageplass ved hovedopptaket i september. De som er født senere, risikerer å måtte vente et helt år, hvis det ikke dukker opp en ledig plass i mellomtiden.

Det har ifølge varaordføreren ført til fulle fødestuer om sommeren.

– Vi ser at fødestuene fylles opp om sommeren fordi foreldre planlegger fødselen for å rekke fristen, avslutter Rieber-Mohn.