Bli med til lyshuset på Romerike

Familien Pencov prioriterer å finne glede i enkle og pene ting. Derfor har de pyntet huset sitt med lys. De setter pris på at også andre hygger seg med huset de har lagd.

Huset på Aursmoen i Aurskog-Høland er blitt et landemerke i mørketida. Det er familien Pencov som står bak det. De flyttet til Norge fra Romania for 5 år siden.

Coralia Pencov forteller at lyspynten opprinnelig startet med at de hadde dårlig råd og at de ikke kunne legge så mye penger i jula.

– Vi begynte med juletre og mange lys, og det er fortsatt i hjertene våre. Vi prøver å beholde det viktige med julen. Vi er troende mennesker. Julen er en kristen høytid. De verdiene er mer verdifulle enn materielle ting vi har råd til nå, sier Coralia Pencov.

Ville ut på landet

De første årene bodde de i Oslo, men de ønsket seg et hus på landet.

– Hvis vi bodde i Oslo ville kanskje datteren vår være med venninner på Oslo City. Her er det null kebab. Vi er ikke byfolk, sier Jorin Pencov. Han har kjøpt sveiseapparat og lager en del av installasjonene.

– Vi ville ha et ordentlig hus, slik en familie skal ha, sier Coralia Pencov.

Dette er andre jula familien Pencov bor i eget hus på Romerike nord for Oslo. Etter at de hadde flyttet kunne de si til vennene sine at de bare skulle spørre etter huset med lys på. GPS-en virker dårlig i området.

Naboene liker det

De forteller at naboene setter stor pris på lyspynten. I fjor etter at de var i lokalavisa kom folk også langveis fra for å se på huset.

– Vi fikk flere venner, norske folk, fine venner, sier Coralia Pencov.

Far Jorin sier at han blir veldig glad når naboer passerer huset og smiler til familien. Mor Coralia er enig, at folk smiler når de går forbi er lønn for arbeidet.

– Man slutter ikke å leke fordi man er gammel. Man blir gammel fordi man slutter å leke. Så vi vil fortsette på denne måten.

Huset på Aursmoen i Aurskog har nesten blitt en turistattraksjon der det skaper lys og liv i den ellers så mørke årstiden. Bak det hele står familien Pencov. De kommer opprinnelig fra Romania, men flyttet til Norge for 5 år siden.