Hopp til innhold

– Jeg føler meg dum som var så godtroende

Jorunn Steen opplevde å bli lurt og frastjålet bankkort da hun skulle hjelpe en tilsynelatende gravid kvinne som hadde vondt. Nå vil hun ikke hjelpe folk på gata lenger.

Tyver som spesialisert seg på stjele fra eldre ble ble filmet av overvåkingskamera på Jessheim.

– Det var akkurat som hun holdt igjen. Så kommer det en annen dame opp på siden av meg før hun hjelper meg med å få kvinnen opp, sier Jorunn Steen.

Jorunn Steen opplevde å bli frastjålet nærmere 15 000 kroner

– Jeg føler meg sint når folk er så frekke og gjør sånne ting. Jeg burde fulgt med på mer hva den andre damen gjorde, sier Jorunn Steen etter at hun ble lurt og frastjålet bankkortene sine.

Foto: Hanna Seferowicz / NRK

Hun skulle bare en tur på kjøpesenteret før hun skulle kjøre hjem. I stedet ble Jorunn Steen frastjålet rundt 15 000 kroner etter at to kvinner lurte fra henne bankkortet.

– Jeg synes det er helt forferdelig at de er så frekke. Men de går tydeligvis etter eldre mennesker som ikke er så raske til beins lenger, sier Jorunn Steen.

For da hun stod i kassen i matbutikken og hadde puttet bankkortet i terminalen, kom det to kvinner og skubbet bort i henne så hun måtte ta ut kortet. De to kvinnene tok noen varer og stilte seg så bak henne i kø.

Jorunn trykket så igjen koden på kortet, tok med seg varene og gikk til bilen i parkeringshuset.

Der hørte hun raske skritt bak seg før en gravid dame kom opp på siden av henne. Den gravide damen falt så ned på bakken og skrek "Help me, help me! My baby", forteller Jorunn.

– Det var som hun holdt igjen

I god tro om å hjelpe en gravid kvinne som hadde vondt, satte hun fra seg vesken og varene, før hun tok tak i armen til kvinnen.

– Det var akkurat som hun holdt igjen. Så kommer det en annen dame opp på siden av meg før hun hjelper meg med å få kvinnen opp, sier Steen.

De to kvinnene gikk inn i kjøpesenteret igjen mens Jorunn kjørte hjem. Først dagen etter oppdaget hun at både kort og penger var borte.

Forsvarer Amir Mirmotahari

Forsvarer til en av kvinnene, Amir Mirmotahari, mener at det ikke er snakk om organisert kriminalitet.

Foto: Kjetil Grode Flekkøy / NRK

– Jeg føler meg litt dum som var så godtroende og ikke fulgte nærmere ned på vesken, sier Steen.

– Nå kommer jeg ikke til å stole på noen som detter og slår seg igjen. Når man har blitt lurt en gang så blir det sånn, sier hun bestemt.

Har lurt over 30 eldre

I løpet av 2013 skal de to kvinnene har lurt til seg flere hundre tusen kroner. Kvinnene ble pågrepet i februar og er siktet for å ha lurt over 30 eldre.

Selv om politiet mistenker at dette er organisert kriminalitet mener forsvareren til en av kvinnene at det ikke stemmer.

– Hun har gjort dette kun for seg selv. Hun har forklart at hun har kommet for å begå kriminalitet for å kunne forsørge barna sine, sier forsvarer Amir Mirmotahari.

Se video av hvordan tyvene lurte Jorunn her:

Mens den ene kvinnen "faller" og later som om hun trenger hjelp, så stjeler den andre kvinnen lommeboken til damen (70) som kommer til for å hjelpe.