Ble løslatt fra varetekt - begikk voldsforbrytelse

Fredag ble en tiltalt voldsmann løslatt fra varetekt. Natt til søndag overfalt han en Fredrikstad-kvinne i 50-årene.

Nå må mannen tilbake i varetekt. Denne gangen i Oslo.

Politiet fortviler over at de må løslate voldsforbrytere på grunn av mangel på varetektsplasser.

Kvinnen som ble overfalt natt til søndag fikk alvorlige skader med flere ribbeinsbrudd. Overfallsmannen skulle varektektsfengsles på grunn av flere tilfeller av vold, men måtte løslates fordi det ikke var plass. Etter under to dager i frihet begikk han en ny voldsforbrytelse.

Visepolitimester Thor B. Klepper, mener situasjonen er uholdbar.

- Når vi går til skrittet å fengsle noen så er det for å få vedkommene ut av sirkulasjon og inn i varetekstcelle. Vi kan ikke leve med at vi stadig må løslate folk vi mener bør være varetekstinnsatt av hensyn til samfunnet.

Ingen fengslingsgaranti

Mannen framstilles for ny fengsling i dag, men det er allikevel ikke sikkert han blir satt bak lås og slå.

- Det er begrenset hvor lenge vi kan holde vedkommende i politiarrest, og vi har frister for når vi må løslate personer vi ikke får inn i ordinære fengselsceller. Vi er nødt til å ta det fra dag til dag, og vente og se om vi får noen plasser utover i uken, sier visepolitimesteren.

Visepolitimesteren mener det er lite annet han kan gjøre enn å være i dialog med fengslene.

- Det er en utfordring for oss å få løst problemet. Det er kriminalomsorgen som stiller plassene til disposisjon, så det er ikke så mye vi kan få gjort med det.

Etter at Halden fengsel stod ferdig ble flere varetektsplasser, blandt annet i Fredrikstad, lagt ned. Hvorvidt de bør gjennopprettes kan heller ikke visepolitimesteren ta noen stilling til:

– Her handler det om mangel på personell til å være til stede i fengslene for å ta seg av de innsatte, og det er kriminalomsorgens utfordring.

– Ikke unik situasjon

Denne situasjonen er desverre ikke unik. Klepper mener man kan se den samme tendensen ellers i landet.

- Det er ikke bare Østfold politidistrikt som har dette problemet. Vi har spesielt stort behov for tilgang på varetektsceller fordi vi grenser til utlandet, men det er ikke bare vi som sliter, sier visepolitimester i Østfold politidistrikt, Thor B. Klepper.