Hopp til innhold

Ble kalt «jødefaen» på barneskolen

Mobbingen som begynte tidlig på barneskolen, gjorde at Michael Stark unnlot å fortelle andre om sin jødiske bakgrunn. – Jeg ville ikke at folk skulle dømme meg for noe jeg ikke kunne gjøre noe med, sier han.

Michael Stark forteller venninnen sin Carina Eriksen om hvordan han ble mobbet for å være jøde da han gikk på skole. Hentet fra programmet 99% Norsk

– Jeg ble kalt «jødefaen». Jeg fikk høre ting som «Det er så kaldt her, kan ikke noen fyre opp en jøde?», forteller han.

For Michael Stark (24) ble skoletiden ødelagt etter at klassekameratene ble

Michael Stark og Carina

I programmet '99% Norsk' drar Michael Stark (24) til Tel Aviv i Israel, sammen med sin venninne Carina Eriksen.

Foto: NRK

oppmerksomme på at hans mor var jødisk. Og mobbingen fulgte ham gjennom hele skoletiden. Da han senere kom ut i arbeidslivet, unngikk han å fortelle folk om den siden av livet sitt.

– Jeg fortalte ikke folk om religionen min. Jeg tok mer og mer avstand fra den, fordi jeg ikke ville bli sett på som jødisk, sier Michael.

Feiret begge religionene

Michael vokste opp på Lørenskog med en katolsk far og jødisk mor. Hjemme feiret de begge religionene.

– Det var alltid en blanding. Vi dro til kirken i jula og til synagogen under hanukka.

Hjemme var det ingen som visste om hva han opplevde på skolen. Michael identifiserte seg som jødisk, men på grunn av situasjonen på skolen sluttet han å delta i de jødiske feiringene.

– Jeg begynte å bortforklare det. Jeg sa at «det er mamma som er jødisk, ikke meg». Jeg har alltid sett på meg selv som jødisk, men jeg begynte å nekte for det og skjule det, forteller han.

Problemet avtok heller ikke da han byttet skoler.

– Det var alltid noen som kjente noen som kjente noen fra den forrige skolen. På den måten tok det aldri slutt. Jeg var alltid «den jødiske gutten», forteller Michael.

Ønsker å være mer åpen

I programmet «99% Norsk» på NRK1 i kveld, drar Michael til Tel Aviv i Israel, sammen med sin venninne og kollega Carina Eriksen. I likhet med henne, var det ikke mange på jobben til Michael som visste om hans religiøse bakgrunn.

– De har fått det med seg nå. Jeg har fått stort sett positive kommentarer. Folk har vært veldig imøtekommende. En på jobb, som er muslim, sa til meg her om dagen, «Du og jeg må samarbeide. Du er jøde og jeg er muslim, vi må team up», forteller han med et smil.

Etter reisen til Israel ønsker han å gjøre ting annerledes:

– Jeg har bestemt meg for å være mer åpen om religionen min, og hvor jeg kommer ifra. Jeg skal ikke lenger være flau for å feire hanukka eller bære kippa. Nå blåser jeg litt i hva folk har å si, sier han bestemt.