Ble ikke meldt savnet i Tsjekkia

Mannen uten minne ble aldri meldt savnet i hjemlandet, sier tsjekkisk politi. I går bekreftet hans foreldre at «John Smith» er deres sønn.

Mann med hukommelsestap

KAN ENDELIG FÅ SVAR: Hvis opplysningene tsjekkisk politi sitter på stemmer, er «John Smith» en 36-åring fra Tsjekkia.

Foto: Oslo politidistrikt

Eva Stulikova

SAMARBEIDER TETT: Eva Stulikova, talskvinne i tsjekkisk politi, sier til en av landets tv-stasjoner at de samarbeider tett med norsk politi.

Politiet i Tsjekkia begynte først å jobbe med saken denne uken. Med utgangspunkt i fotografiet som ble publisert i media, fikk de flere tips.

– På bakgrunn av disse tipsene har vi identifisert én person og familien han kommer fra. Flere familiemedlemmer har gjenkjent ham på bildene, sier Eva Stulikova, talskinne i tsjekkisk politi til en tv-stasjon i landet.

Selv om identiteten fortsatt ikke er hundre prosent bekreftet, sier foreldrene til politiet at de ikke er i tvil om at mannen på bildet, er deres sønn.

Trolig 36 år

– Nå samarbeider vi med norsk politi for å samle inn og analysere DNA-opplysninger slik at vi kan bekrefte med sikkerhet at dette er rett mann, sier Stulikova videre.

– Forholdene rundt hans opphold i Norge er fortsatt helt uklare.

Dersom det viser seg at «John Smith» endelig er identifisert er han ikke en mann i 20-årene, som først antatt, men 36 år gammel.

– Vi kan ikke gi flere detaljer om familien hans. Dette overlater vi til norsk politi, som leder etterforskningen, sier hun.

Politiet samarbeider tett over landegrensene, og norsk politi har fått tilsendt all informasjon de sitter på i Tsjekkia.

Her ble "John Smith" funnet

NEDDOPET OG MISHANDLET: John Smith ble funnet i en snøfonn her i Grenseveien.

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK

Politiet gikk tirsdag ut med bilde av mannen i håp om å få tips om hvem han er. Bildet, og mannens historie, spredde seg raskt i norske og utenlandske medier.

Trodde selv han var tsjekkisk

Han trodde selv han var tsjekkisk, fordi det er det språket han forstår best. Onsdag fortalte politiet at de hadde fått flere interessante tips, også fra Tsjekkia.

Etter hvert ble det også kjent at et tsjekkisk par mener at han må være deres sønn.

Nå er politiet rimelig sikre på at foreldrene som sier mannen er deres sønn, snakker sant.

– Vi har fått to separate tips på denne identiteten. Når vi i tillegg har oppsøkt foreldrene som har utpekt ham som deres sønn, så føler vi oss ganske sikre, sier politiadvokat Sturla Henriksbø ved Oslo politidistrikt.

Likevel vil de gjøre ytterligere undersøkelser for å komme endelig til bunns i saken.

– I tillegg til DNA-sammenligning skal vi fortsette med flere formelle undersøkelser, sier Henriksbø.

Politiet har i dag hatt samtaler med mannen som kaller seg "John Smith" og er rimelig sikre på at de kjenner hans identitet.

Politiadvokat Sturla Henriksbø sier at de er ganske sikre på at de har funnet riktig identitet på «John Smith».