Hopp til innhold

Ble feilinformert om positiv klamydiatest

Tusen pasienter kan ha fått feil svar på kjønnssykdomstest.

Fredrik Müller

TESTET POSITIVT: Rundt tusen personer kan ha fått feil svar på klamydiatest. Årsak? – Maskinen som har analysert prøvene som er tatt, er ikke blitt renset på riktig måte, forteller leder Fredrik Müller ved avdeling for mikrobiologi ved Oslo universitetssykehus.

Foto: Lise Merete Olaussen / NRK

– Dette er en forferdelig beskjed å få. Tilliten til partner settes på spill. Og tilliten til oss settes på spill, sier seksjonsleder Sindre Ringvik ved Olafiaklinikken i Oslo til NRK.

Sindre Ringvik

Seksjonsleder Sindre Ringvik ved Olafiaklinikken i Oslo,

Foto: NRK

Tusen pasienter i Oslo har siden november 2015 fått beskjed om at de har fått en kjønnssykdom, som klamydia, men mange av prøvesvarene kan ha vært feil. Årsaken er at maskinen som har analysert prøvene som er tatt, ikke har blitt renset på riktig måte etter bruk.

Dermed har det blitt liggende igjen rester fra den forrige pasienten, som har gitt feil prøvesvar for neste pasient.

– Arvestoff fra den ene prøven har havnet litt over i den neste. Så har de fått positivt svar på klamydia, selv om det er feil, sier leder Fredrik Müller ved avdeling for mikrobiologi ved Oslo universitetssykehus.

Skylder på leverandøren

Prøvene det er snakk om er tatt fra november 2015 til april 2016. Og det skal være rundt tusen pasienter som kan ha fått feil svar på kjønnsykdomstester.

– Dette er ikke bra. Vi beklager på det sterkeste overfor pasientene og de legene som har vært i kontakt med pasientene, sier Müller.

Det er sykehuset selv som skal sørge for at maskinene renses ordentlig. Men de mener at leverandøren av maskinen, Roche Diagnostics Norge AS, har gitt de for dårlig opplæring i dette.

Fredrik Müller

Fredrik Müller ved Oslo universitetssykehus beklager overfor pasientene.

Foto: Llise Merete Olaussen / NRK

– Vi skal selvsagt gå over våre rutiner for å se om vi kunne gjort noe annerledes. Men vi legger i stor grad et ansvar på leverandøren av denne maskinen.

I Roche Diagnostics Norge AS sier de imidlertid at de ikke har gjort noe galt.

– Vi mener vi har gitt god nok opplæring. Det er sterkt beklagelig at dette skjer, men så lenge det er mennesker involvert i testingen så kan slikt dessverre skje, sier administrerende direktør Jens Jensen.

Oslo universitetssykehus sender i disse dager ut brev til de berørte og beklager situasjonen.