Blåseensemblet med Sigmund Groven

Fredriksten festning blir igjen arena for konsert når Det Norske Blåseensemble inviterer til "Sensommer med Sigmund Groven".

Sigmund Groven

Sigmund Groven er en norsk musiker og komponist. Han er særlig kjent for sitt virtuose munnspillspill.

Foto: Det Norske Blåseensemble

Blåseensemblet har som tradisjon å starte høstsesongen på nettopp Fredriksten festning.

I sommer har festningen vært arena for flere typer kulturarrangement. 

Vakrere scenografi og bakteppe skal man lete lenge etter, og det er ingen tvil om at publikum storkoser seg når det inviteres til ”happenings” på Haldens tak.

 

Det Norske Blåseensemble

Det Norske Blåseensemble anno 1734 er Norges eneste profesjonelle sivile blåseensemble, og har sikre røtter tilbake til 1734, muligens hundre år tidligere. Dette er etterkommerne etter Oscar Borg sitt orkesterne 1ste Brigades Musikkorps, 1ste Divisjons Musikkorps (Divisjonsmusikken, senere Forsvarets Distriktsmusikkorps Østlandet), og nå Det Norske Blåseensemble. Orkesteret har rundt 25 medlemmer, og har sin egen venneforening.

Foto: unknown

En av verdens fremste

I år er det en av verdens fremste utøvere på munnspill, Sigmund Groven som er solist med Det Norske Blåseensemble.

Om Groven er det skrevet: ”For tre generasjoner nordmenn er Sigmund Groven ensbetydende med vellyd, instrumental virtuositet og iørefallende melodier”.

Sigmund Groven har holdt konserter over hele verden. Han har gitt ut flere plater og medvirket i flere programmer på radio og fjernsyn.

Blant hans mest kjente og folkekjære sanger er "Reodors ballade" fra filmen Flåklypa Grand Prix og hans versjon av Henning Sommerros "Vårsøg" som lenge ble brukt til kjenningsmelodi i NRKs radioprogram Nattønsket. Han fikk Gammleng-prisen i åpen klasse i 1996. 

Blåseensemblet inviterer storfamilien til sensommer-konsert hvor melodier som "Nordisk natt", "Symphonic dances" fra West side Story, "Inntog i sommerhagen", "Så spiller vi harmonica" med flere blir fremført.

Geir Lysne er dirigent under konserten. Sist han gjestet Blåseensemblet var i desember i fjor, da Henning Kvitnes og Blåseensemblet var på Østfold-turné med ”Bare mjuke pakker”.