Tar farvel med bandet i Norge

Ozzy Osborne og resten av Black Sabbath avslutter karrieren i Norge til sommeren.

Ozzy Osbourne på Koengen i Bergen 29. mai 2012

FARVEL: 45 år etter første konsert i Norge, sier Ozzy Osborne farvel til bandet i Norge.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Tons of Rock i juni neste år. 45 år etter første norgeskonsert holder de sin aller siste i Halden.

Black Sabbath

Denne brune bakgrunnen vil bli byttet ut med Fredriksten Festning i Halden i juni. Da spiller Black Sabbath - ifølge dem selv - for siste gang i Norge.

Foto: JIM COOPER / AP

– Dette er stort. Det er stort for Tons of Rock, men det er også stort for musikknorge. Det er definitivt siste turné for Black Sabbath.

De har selv sagt at de har blitt for gamle til dette, og det må vi nesten tro på, sier Svein Bjørge, daglig leder for festivalen.

Gitarist og grunnlegger av bandet, Tony Iommi, har meddelt at dette blir aller siste runde for Black Sabbath. Derfor heter også turnen «The End».

Tror på utsolgt festival

45 år etter at bandet hadde sine første konserter i Norge, skal de altså avslutte på Fredriksten festning i Halden.

Black Sabbath blir sett på som et av de første heavy metal-band. Det sies ofte at det var Black Sabbath som fant opp musikksjangeren heavy metal med sine tunge gitarriff, skriver Wikipedia.

De skriver blant annet at TV-kanalen VH1 har listet dem som det nest største hardrock-bandet i historien, kun slått av Led Zeppelin.

Bandet har vunnet Grammy Award og ble dannet i Birmingham i 1968 under navnet «Earth», men tok navnet til en gammel skrekkfilm, Black Sabbath.

Festivalsjef Svein Bjørge.

Svein Bjørge, daglig leder for Tons of Rock, tror Black Sabbath vil sørge for at festivalen blir utsolgt.

Foto: Silje Kolaas

– Det blir rart at dette er siste gangen. Hvem har ikke et slags forhold til Black Sabbath? Jeg husker da jeg var 15-16 år gammel og hørte strofene som med tiden har blitt legendariske for første gang. De er et av verdens viktigste rockeband uansett sjanger, og band man har vokst opp med er band man ikke vil se slutte, sier Bjørge.

For han er det selvsagt en annen oppside av at Black Sabbath tar turen til Halden, i tillegg til den uendelige nostalgien:

– Det betyr høyst sannsynlig at vi selger ut festivalen.