Hopp til innhold

Bjørvika skal tegnes om

Hele området rundt operaen i Bjørvika bør tegnes om for å sikre mer luft rundt operaen.

Det blir omkamp om bjørvikautbyggingen
Foto: VIANOVA/PLAN- OG BYGNIGNSETATEN

Det går nå både byrådet og havnestyret inn for.

De inviterer til ny arkitektkonkurranse og ber arkitektene om å tenke helt fritt, skriver Aften.

Et klart krav til de nye forslagene er at operaen skal være mest mulig synlig.

Åpner for å bygge mindre

Det er Oslo Havn som eier tomtene rundt operaen, og leder for havnestyret, Bernt Stilluf Karlsen, har tidligere sagt at noen må betale dersom det skal bygges mindre.

Men de siste ukene har også han gått inn for at planene må endres.

- Når operaens mor og bjørvikautviklingens grunnlegger Britt Hildeng sier det er rett tidspunkt for å tenke nytt, så må vi som er litt yngre høre på, og se om vi kan få det til, sa Bernt Stilluf Karlsen da han varslet omkamp om den massive utbyggingen Oslo bystyre har vedtatt rundt operaen i Bjørvika.

Blokkene som stenger for operaen
Foto: VIANOVA/PLAN- OG BYGNIGNSETATEN

Gir etter for kritikk

Dette reagerte bystyrerepresentant Fabian Stang fra Høyre på. Han sa til NRK Østlandssendingen i dag at han vil fjerne Bernt Stilluf Karlsen som leder for havnestyret og sporveisstyret, fordi han er for politisk.

Nå har imidlertid også byrådet gitt etter for den massive kritikken mot høyhusplanene.

- Det er riktig å diskutere hvert delområde separat, ikke minst i lys av debatten som har vært, sier Lae til Aften, og understreker at det blir en forutsetning for arkitektene at operaen skal være synlig.

Men selv om det nå blir omkamp om utbyggingen rundt operaen, ligger planene for høyhusbebyggelsen polulært kalt "bjørvikamuren" fremdeles fast. Til nå har over 31.000 mennesker skrevet under oppropet mot disse høyblokkene.