Bjørndalen: – Det er godt å ta farvel

ASKER KIRKE: Tidligere skiskyttervenner var med og bar Halvard Hanevolds kiste ut fra Asker kirke etter bisettelsen fredag.

Familie og venner tok fredag farvel med skiskytteren. Han ble 49 år gammel.

Familie og venner tok fredag farvel med skiskytteren. Han ble 49 år gammel.

– Det har vært ganske heavy i to og en halv uke etter at beskjeden om Halvards død kom, men det var en fin og verdig begravelse, sier Ole Einar Bjørndalen.

Han og Halvard Hanevold var lagkamerater i mange sesonger og ofte romkamerater. De vant også flere internasjonale stafett-gull sammen.

Familie og venner tok fredag farvel med skiskytteren. Halvard Hanevold døde i sitt hjem på Borgen i Asker, 3. september. Han ble 49 år gammel. Skiskytteren etterlater seg kone og to barn.

En rekke norske idrettsutøvere og ledere deltok i bisettelsen.

En rekke norske idrettsutøvere og ledere deltok i bisettelsen. Bjørndalen og andre fra skiskytterfamilien var med på å bære kisten ut av kirken.

Mange fra skiskytterfamilien var samlet for å minnes Halvard Halvard Hanevold i Asker kirke.

– Han ga trygghet

– Det er litt ubeskrivelig og ufattelig trist. Samtidig er det godt å dele gode minner som vi har vært så heldige å få oppleve med Halvard. Det sier tidligere skiskytter Liv Grete Skjelbreid.

– Halvard var veldig god, han ga mye trygghet og han fylte et rom når han kom inn. Det blir tøft å fylle det rommet nå, sier Skjelbreid.

– Ufattelig, uvirkelig

Det sier skiskytterpresident Arne Horten. Han holdt minneord under bisettelsen.

– Som jeg sa i kirken, hadde han 18 år på landslag. Han hadde voldsomt til vennekrets i skiskytterfamilien, og da han la opp, ble han aktiv i TV-ruta. Han var jo en utrolig populær person som kanskje har gått litt under radaren i skyggen av Ole Einar.

Det er vår nest mestvinnende utøver, så det er klart det er en utrolig personlighet som nå er gått bort, sier Horten.

Bisettelse Halvard Hanevold Asker kirke

Familie og venner møtte fredag formiddag frem ved Asker kirke for å ta farvel med skiskytteren Halvard Hanevold.

Foto: Jonas Moen Rye / NRK

Etterlater seg en arv

Representanter for Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) holdt også minneord under seremonien. Styremedlem i forbundet, Tore Bøygard, mener Halvard Hanevold etterlater seg en arv.

– Pågangsmotet og dedikasjonen han hadde til idretten og det å formidle den kunnskapen han opparbeidet seg gjennom en lang karriere. Dette er det mange som kommer til å ha glede og nytte av framover, sier Bøygard.

Mange holdt minneord

Bisettelsen ble åpnet til tonene av Edvard Griegs «Morgenstemning». Dette var en av Hanevolds favoritter å høre på før han startet i OL-konkurranser.

Dag Håland var forrettende prest under seremonien og mange holdt minneord. Blant disse var tidligere landslagstrener Audun Svartdal, toppidrettssjef i Olympiatoppen, Tore Øvrebø, skiskytterpresident Arne Horten, representanter fra det internasjonale skiskytterforbundet IBU og Askers ordfører Lene Conradi.

SkuespillerTrond Espen Seim leste diktet «Jag gråter» av Ulf Lundell.

«Nocturne» av Rolf Løvland ble også fremført. Dette var en annen av Halvard Hanevolds favorittsanger å høre på før han gikk skiskytterrenn i OL.

– Et enormt tap

– Hans bortgang er et enormt tap, og vi kommer til å savne han for alltid. Dette står skrevet på minnesiden begravelsesbyrået har opprettet.

.

I løpet av sin tid som skiskytter vant Hanevold blant annet tre OL-gull. I Nagano i 1998 vant han 20-kilometeren og det er kanskje dette øyeblikket han huskes aller best for.

I løpet av sin tid som skiskytter vant Hanevold blant annet tre OL-gull. I Nagano i 1998 vant han 20-kilometeren og det er kanskje dette øyeblikket han huskes aller best for.

Hanevold startet med skiskyting som 15-åring. Etter hvert ble han en av de mest kjente og suksessrike skiskytterne i landet.

Etter at Halvard Hanevold la opp i 2010, har han vært aktiv i skiskyttermiljøet og jobbet som ekspertkommentator for NRK.

En av Norges beste skiskyttere gjennom tidene, Halvard Hanevold (49), døde tirsdag morgen.

OL-gull til Hanevold i Nagano.

OL-gull

I løpet av sin tid som skiskytter vant Halvard Hanevold blant annet tre OL-gull. I Nagano i 1998 vant han 20-kilometeren og det er kanskje dette øyeblikket han huskes aller best for.

I tillegg har han stafettgull fra 2002 og 2010.

Hanevold tok også fem VM-gull, sju sølv og fire bronser.

VIE112

Halvard Hanevold var blant annet med på stafettlaget som tok gull i 2005-VM. Det besto også av Egil Gjelland, Stian Eckhoff og Ole Einar Bjørndalen.

Foto: ANDREAS SCHAAD / Ap