Hopp til innhold

Biskopen i Borg går imot obligatorisk skolegudstjeneste

Biskopen i Borg er kritisk til KrFs forslag om å tvinge skolene til å arrangere skolegudstjeneste. Han får støtte av Human-Etisk Forbund.

Gamle Glemmen kirke, Fredrikstad

KrF ønsker at alle skoler skal arrangere skolegudstjeneste.

Foto: Anne Ognedal / NRK

KrF ønsker å gjøre det obligatorisk for skoler å tilby skolegudstjeneste før jul. Elever som ikke ønsker å delta skal fortsatt slippe.

Partiets leder Knut Arild Hareide mener reglene slik de er i dag skaper usikkerhet blant lærere og rektorer om de får lov til å sende elevene i skolegudstjenester.

– Vi ønsker å gi et tydelig signal fra Stortinget om at alle elever som vil, skal få lov til å gå på julegudstjeneste, forteller han, og sier han tror forslaget vil få støttet i Stortinget.

– Dette løser skolene best selv

Biskop Atle Sommerfeldt holder nyttårstale

Biskop Atle Sommerfeldt mener skolene i Borg har klart å legge opp skolegudstjenester uten at de har vært obligatoriske.

Foto: Karianne Hjørnevik Nes

Biskop i Borg bispedømme, Atle Sommerfeldt, er ikke enig med KrF. Han mener det er unødvendig å gjøre skolegudstjeneste obligatorisk, og viser til at de aller fleste skolene har julegudstjeneste og løser dette fint uten pålegg.

– Men jeg mener det er helt naturlig at skolene har skolegudstjenester eller andre markeringer i kirken i julen, sier han.

Kristin Mile, som er generalsekretær i Human-Etisk Forbund, er enig med biskopen i at det ikke bør innføres obligatorisk gudstjeneste.

– Dette blir en veldig krampaktig måte å gjennomføre skolegudstjenesten på. Jeg tror skolene vet svært godt at de kan si ja til tilbudet om skolegudstjenester slik det er i dag.

Kristin Mile

Kristine Mile i Human-Etisk Forbund vil at elevene skal melde seg på til skolegudstjenesten.

Foto: Edin Babic / NRK

Hun legger til at hun aller helst vil kutte ut gudstjeneste i regi av skolen, fordi tilbudet er godt nok for dem som vil gå i kirken.

– Jeg tror det blir arrangert julegudstjenester i alle kirker, sier hun.

– Fritaksordningen er god nok

Men Sommerfeldt er ikke positiv til å kutte ut skolegudstjeneste. Han mener fritaksordningen som finnes i skolene er så gode at det ikke er noe problem at skole arrangerer gudstjeneste for de av elevene som ønsker å gå.

– Alle forsøk fra Human-Etisk Forbund på å undergrave det er svært dårlig begrunnet, sier han.

I fjor ble det stor debatt da flere skoler i Voss valgte å si nei til julegudstjenester.

Om det vil innføres obligatorisk skolegudstjeneste vil bli avgjort i Stortinget. Og KrF vil mest sannsynlig få støtte av Frp, som gikk inn for obligatorisk gudstjeneste under landsmøtet i mai.