Hopp til innhold

Bilradioen plukket opp nabobilens telefonsamtale

Nyheter, trafikkmeldinger og musikk er det folk venter å få inn på bilradioen på vei til og fra jobb. Sist onsdag fikk Ingvild Areklett Mørdre noe ekstra.

DAB-adapter

DAB-adaptere som sender via FM-båndet kan gi folk noe de ikke har bedt om, har Ingvild Areklett Mørdre erfart.

Foto: Harald Krogtoft / NRK

Det var på vei hjem fra arbeid, etter at de hadde svingt av E6 og inn i køen ved Mosseporten, at Areklett Mørdre og en kollega plutselig hørte noe annet enn det vanlige.

Historien ble først publisert i Moss Avis.

– Plutselig hørte vi en lydbok, sier Ingvild Areklett Mørdre til NRK. Først var det bare moro, noe som kunne minne om et radiostunt.

Men etter et halvt minutt slo en telefonsamtale inn.

– Vi hørte folk snakke om at de skulle plukke opp noen på Mosseporten.

– Og da var det ikke moro lenger?

Ingvild Areklett Mørdre

–Kjøres det fort så rekker vi ikke å legge merke til det, men i kø opp til 50 km/t og tett med biler, så virker det som om vi kan høre det på tre til fem meters avstand, sier Ingvild Areklett Mørdre.

Foto: Christian Mørdre / Privat

– Nei, når andre kan høre telefonsamtalene dine er det ikke noe kjekt. Det kan være at folk ringer til legen eller snakker med banken, og da er det litt mer sensitive opplysninger som en ikke ønsker at andre skal få vite, sier Ingvild.

Ikke siste gangen

Siden da har Ingvild og hennes to sønner forsket litt videre på fenomenet. Kollegaens bil som ble brukt sist onsdag har et ganske normalt oppsett med DAB-radio og adapter som sender og mottar via FM-båndet. Men da Ingvild fortalte historien hjemme, ønsket guttene å teste Ingvilds gamle FM-bilradio.

– Det gikk jo litt sport i det. Vi satte bilradioen på frekvensen 87,5, og kjørte til og fra trening. Da fikk vi inn radioer og telefonsamtaler.

Siste eksempel kom på en tur til Mossehallen. Plutselig slo The Beatles til.

– Det var så sterkt at det var som om vi hadde det på radioen her i bilen. Men det var i bilen bak oss de hørte på Beatles.

Overrasker alle

– Rådet må være at man ikke bruker DAB-adaptere som mottar signaler over FM-båndet til også å ringe over, sier en overrasket avdelingsdirektør Helge Veum i Datatilsynet til Moss Avis.

Avisen har også snakket med Tore Vedvik i TT Micro, som er førstevalget for mange som vil ha DAB-adaptere som sender signaler over FM-båndet i bilen. Han sier de skal gjøre sitt for at kundene skal få vite at dette kan skje.

Daglig leder i Digitalradio Norge, Ole Jørgen Torvmark, skriver i en e-post til NRK at han aldri har hørt om lignende tilfeller som Areklett Mørdre har opplevd tidligere. Han råder folk som opplever dette til å forsøke å bytte frekvens.

– Man kan koble adapteren til stereoanlegget via en linjeinngang istedenfor å overføre lyden via FM. Har man ikke linjeinngang, er det lurt å stille adapteren på en annen frekvens enn standardfrekvensen på 87,5. Velger man noe annet, vil sannsynligheten for konflikt med andre være svært liten.