Bilister ringer politiet og spør om lov til å bruke sommerdekk

Politiet i Øst politidistrikt fortviler over telefonene som har kommet inn i morgentimene.

Snø på Østlandet

Snøvær har ført til vanskelige kjøreforhold på Østlandet. Flere bilister har likevel kontaktet politiet og spurt om lov til å kjøre på sommerdekk.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Natt til tirsdag har flere bilister og trailere kjørt utfor på grunn av glatte veier på Østlandet. La bilen stå om du har sommerdekk, er oppfordringen fra politiet.

Men den oppfordringen er det flere bilister som har latt være å høre på.

– I løpet av morgentimene har vi rykket ut på flere trafikkuhell, hvor vi ser at ulykken har en direkte sammenheng med at flere har kjørt på sommerdekk, sier operasjonsleder Kari Monsen i Øst politidistrikt til NRK.

Bilistene som har kjørt på sommerdekk har blitt anmeldt og fått førerkortet sitt beslaglagt på stedet.

«Skal bare»

Tirsdag morgen har operatørene på operasjonssentralen i distriktet også fått flere telefoner fra bilister som alle har stilt det samme spørsmålet:

Kan jeg få tillatelse til å kjøre med sommerdekk?

– Vi har fått en del henvendelser fra bilister på dette. Svaret på det, er selvfølgelig at de ikke får tillatelse til det. Har du sommerdekk, så må du la bilen stå, sier Monsen.

– Hvorfor spør folk om tillatelse?

– Det er forskjellige årsaker. Men noen har en avtale og «skal bare».

Laster Twitter-innhold

Også i Sør-Øst politidistrikt har det vært flere ulykker der biler med sommerdekk har vært involvert.

I Tønsberg kjørte en bilist ut av veien i en venstrekurve.

– Det var sommerdekk med dårlig mønster på bilen. Bilisten, mann 50-åra, blir anmeldt for forholdet, skriver politiets operasjonsleder på Twitter.

Det har også vært to slike tilfeller i Sandefjord tirsdag morgen. Samtlige har fått førerkortet inndratt.

Her skjer ulykkene med sommerdekk

Forsikringsselskapet If fører hver vinter statistikk over hvilken type dekk kundenes skadde biler har i perioden fra 1. november til første mandag etter 2. påskedag.

Sist vinter registrerte de skader på 17.375 personbiler, varebiler og bobiler. Av disse var 682 av kjøretøyene skodd med sommerdekk.

– Feil dekk på bilen er en rullende ulykke som venter på å skje. Bestemmelsene i kjøretøyforskriften til veimyndighetene slår fast at bilen skal være skodd for forholdene der den kjører. Det er ditt ansvar som bilfører å gjøre vurderingen, sier informasjonssjef Sigmund Clementz i If.

Oslo topper statistikken over ulykker der bilen var utstyrt med sommerdekk sist vinter, med hele 8,4 prosent av bilskadene.

I Rogaland var det 6,1 prosent som hadde sommerdekk på bilen da de var involvert i en ulykke sist vinter. Aust-Agders andel var 5,6 prosent. I Vest-Agder var andelen 4,5 prosent.