Hopp til innhold

– Det er krig om plassen på veien

Tidligere proffsyklist Mads Kaggestad er så lei av aggressive bilister at han trener i en trang bod i kjelleren der han bor.

Syklister og Mads Kaggestad

Den ampre stemningen på veien har gått på sykkelgleden løs hos tidligere proffsyklist Mads Kaggestad.

Foto: Knut-Martin Løken/Kari Lie / NRK

Hver dag pågår et kappløp på veiene i Oslo. En krig hvor det meste er tillatt.

Taxisjåføren Farook slipper ikke syklister forbi.

– Jeg blir irritert når de kjører på rødt. Det hender jeg er litt slem mot dem. Men selv om jeg tuter på en syklist eller viser fingeren, gir ikke det tillatelse til å ødelegge bilen min, sier han.

Etter at en syklist ødela speilet på bilen hans, er Farook alltid på vakt. Når fienden nærmer seg bakfra, er han rask med å kjøre helt inntil fortauet.

– Da sperrer jeg sånn. Da kommer ikke han forbi, forklarer Farook.

Og syklistene tar igjen.

– Da må du stoppe og smelle hardt i bilen med flat hånd. Da kommer de fort ut, da blir de illsinte. Så begynner folk å samle seg rundt taxien, så det har vel sin naturlige måte å ordne seg på i et bymiljø, sier en syklist NRK treffer.

Men av og til løser det seg ikke. En kvinne i 20-åra møtte denne uka i retten, tiltalt for å ha Meid ned en syklist med vilje fordi han hadde ødelagt sidespeilet på bilen hennes.

Kvinnen ble dømt til fengsel i 45 dager , og ifølge dommen mangler hun selvbeherskelse i trafikken.

Hater bilister og syklister hverandre? Ukeslutt loddet stemningen i rushtrafikken i Oslo.

Hør: Hater bilister og syklister hverandre? Ukeslutt loddet stemningen i rushtrafikken i Oslo.

12.30: Hør Ukeslutt direkte

– Som å slå med balltre eller øks

Mads Kaggestad

I denne kjellerboden sykler Mads Kaggestad når han ikke har lyst til å ta fatt på landeveien.

Foto: Kari Lie / NRK

Tidligere proffsyklist Mads Kaggestad møter NRK i kjelleren i blokka der han bor. Her, i en liten mørk bod, trener han.

– Her er trimsykkelen min, som jeg sykler på når jeg ikke har lyst til å sykle ute, sier Kaggestad.

– Bilister har prøvd å kjøre meg ned, og det er jo som å stå og slå etter deg med balltre eller en øks. De kunne like gjerne gjort det, sier han.

Kaggestad syklet rundt 30.000 landeveiskilometer i året da han var aktiv. Det provoserte mange.

– Jeg var 14 år gammel da det skjedde første gang. Da var jeg en liten gutt, og så kom det en voksen mann ut og tok tak i meg og filleristet meg fordi han syntes jeg brukte plass i veien. Han tok tak i kragen min, og spurte om jeg skulle ha bank, sier han.

Den ampre stemningen på veien har gått på sykkelgleden løs hos Kaggestad.

– Jeg har ikke mistet gleden ved å sykle, men jeg har mistet litt av gleden ved å sykle på landeveien her i Oslo og Akershus, fordi det er så mye biler og smale veier, og mange har veldig dårlig tid. Det blir på mange måter krig om plassen på veien, sier Kaggestad.

Syklister på veien

TRANGT OM PLASSEN: Det er ikke alltid så god plass på veien i Oslo for dem som sykler, som her på Kongsveien. I en ny undersøkelse sier flere at de hadde syklet mer hvis trafikksikkerheten hadde vært bedre.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Full krig

De kommer fort, og noen av dem har samme type fargesprakende klær som de som deltar i et sykkelritt.

Men rittet langs Frognerkilen i Oslo har tilnavnet Tour de Finans. Mange av dem som haster forbi på to hjul jobber nemlig på Aker Brygge. På veien dit må de forsere flere rundkjøringer, og konkurrere med bilene om plassen.

Syklister NRK møter forteller om tuting, råkjøring gjennom vanndammer og bilister som mener syklistene bør være på fortauet. Det fører ofte til banning og krangling.

På Twitter skriver ei jente at hun gleder seg til å ta lappen så hun kan kjøre ned en syklist. På Facebook finnes det en gruppe som heter «Jeg driter i hvor du sykler».

Alle nyheter om syklister som er blitt påkjørt av bilister legges ut her, og da trykker mange på «liker»-knappen – også når syklisten som er påkjørt er ei jente på 12 år.

Hva er det som skaper et slikt hat?

– Jeg tenker mitt

Terje Sandberg er budbilsjåfør. Han er stadig vitne til at syklister bryter trafikkreglene, og viser NRK hvordan det står til i trafikken.

– Her kommer han mellom to biler, legger seg foran, opp på fortauet og over fotgjengerfeltet på rødt lys. Nydelig kjøring, sier Sandberg.

– De enser ingenting, de kjører bare rett frem uten å se seg for i det hele tatt. Da er det veldig viktig å bruke hjelm, sier han.

– Hva gjør du når du blir irritert på syklister?

– Jeg gjør ingenting, jeg bare sitter og tenker mitt. Til syvende og sist er det faktisk bilisten som får skyld i en eventuell ulykke, sier Sandberg.

Les også: Syklist angrepet av bilist
Les også: Her sneier nesten bilisten Atle

Terje Sandberg

Terje Sandberg er stadig vitne til at syklister bryter trafikkreglene.

Foto: Kari Lie / NRK

– Ser ikke konsekvensene

Ukeslutt tok med Mads Kaggestad i Farooks taxi, i et forsøk på fredsmekling.

– Hvis du for eksempel skal krysse ved fotgjengerovergangen, skal du gå av sykkelen og trille den, sier Farook.

– Det sier jussen, og jeg husker en gang jeg satt på med en taxisjåfør som holdt på å kjøre ned en syklist fordi han trillet over og han mente han hadde retten på sin side, men jeg mener det går ikke an å være så rigid, svarer Kaggestad.

Farook mener mange syklister har feil innstilling.

– Jeg tror syklistene tenker at de er myke, bilene er harde, han har vikeplikt uansett. De ser ikke konsekvensene, sier han.

– Det er jeg helt enig med deg i. Men det som er problemet i Norge med sykkel og bil er at veiene ikke er laget for dem. De er for små, de er for trange og smale, og det er ikke tilrettelagt for syklister i stor nok grad, sier Kaggestad.

Les: Vil ha mindre sykkelkrangel
Les: Mye farligere å sykle enn å kjøre bil

syklister

Syklister i Maridalsveien i Oslo. Bildet er fra en tidligere reportasje.

Foto: Knut-Martin Løken/NRK