Tok piller, drakk alkolhol og kjørte ned kameraten

Midt på ei 400 meter lang slette kjørte tiltalte på kameraten som hadde gått ut av bilen noen minutter tidligere. Kameraten døde kort tid etter av skadene.

Bildrap i tingretten

Representerer partene: Politiadvokat Per Thomas Omholt, forsvarer Henrik Nicolai Bliksrud, bistandsadvokat Elisabeth Njøsen og forsvarer Lars Christian Sund.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Påkjørselen skjedde på fylkesvei 212 ved Liodden i Nes i slutten av mai 2013. I dag forklarte den 36 år gamle sjåføren seg for Hallingdal tingrett. Han er tiltalt for uaktsomt bildrap, og for å ha kjørt i rusa tilstand. 36-åringen har heller aldri hatt førerkort.

Tre kamerater

Det var i utgangspunktet tre jevnaldrende kamerater i bilen denne kvelden, alle hjemmehørende i et rusmiljø i Hallingdal. De skulle til Oslo i sjåførens gamle Mercedes. Han var påvirka både av alkohol og piller, forklarte 36-åringen i tingretten i dag.

Underveis fant de ut at det var lite diesel på bilen, og de bestemte seg for å stjele diesel fra en tank de visste om et sted i Liegrenda. Men dette ledet til en krangel som førte til at den ene av de tre og hunden hans, gikk ut av bilen.

Fikk panikk

Den tiltalte sjåføren forklarer seg ganske detaljert om hendelsen. At han snudd bilen og kjørte tilbake, farten var ca. 80 kilometer i timen. Han sier han forsøkte å svinge unna hunden til kameraten, men traff vennen med bilens høyre front, midt på ei 400 meter lang slette. Kameraten kom springende ut i veien, han hadde kommet til å kjøre på vennen selv om han hadde vært edru, mente 36-åringen. Det var mørkt og det regnet da påkjørselen skjedde.

– Jeg fikk panikk, sa 36-åringen i retten.

En neve piller

Den tredje kameraten, som satt på i bilen er medtiltalt i saken for å ha forlatt noen i hjelpeløs tilstand. Han forklarte at han ulykkesdagen hadde spiste en neve piller og drukket større mengder alkohol. Det var han som visste om dieseltanken som de skulle stjele diesel fra. Han forklarer at han husker smellet da kameraten blei påkjørt.

– Det er uvirkelig, jeg er utrolig lei meg for at ting har blitt som de har blitt, sier mannen.

Etter påkjørselen kjørte den tiltalte 36-åringen bilen til Nesbyen der han forsøkte å dumpe den i elva, men bilen satte seg fast. Bilen blei i stedet påtent, i retten erkjente den medtiltalte kameraten at han hadde tent på bilen.

– Dette var et uhell

– Dette er et uhell, en ulykke, sier tiltaltes forsvarer advokat Lars Christian Sunde.

36-åringen var først siktet for forsettlig drap, dette ble endret av riksadvokaten til uaktsomt drap fordi det ikke var bevismessig dekning for forsett.

Saken avsluttes i Hallingdal tingrett onsdag.