– Tøyen bibliotek skal ikke legges ned

Byrådsleder Stian Berger Røsland forsikrer om at biblioteket på Tøyen ikke skal legges ned nå.

Bibliotek Tøyen Deichman

Mange har pekt på kontrasten mellom både byrådsavtalen om Tøyen-løftet og Groruddalssatsingen på den ene siden og nedleggelse av biblioteker samme steder på den andre siden.

Foto: Mats Sparby / NRK

– Det skal heller ikke bibliotekene på Smestad, Bjerke eller Nordtvet, sier Røsland.

Tidligere denne uken fortalte NRK at fire filialer av Deichmanske bibliotek kan bli lagt ned. Grunnen er et kutt i Kulturetaten på 11 millioner kroner de neste fire årene.

For å spare inn pengene ble det foreslått å legge ned tre til fire av byens bibilotek. Tull, mener byrådslederen.

Stort engasjement

Siden nyheten kom har det vært skrevet flere lederinnlegg og leserinnleg mot en nedleggelse. Blant annet ungdomsbokforfatter, Mahmona Khan, sa til Klassekampen at å legge ned flere bibliotekfilialer i Oslo vil stenge tilgangen til bøker for flere minoritetsbarn.

Også på Twitter har mange engasjert seg mot bibliotek-nedlegging.

Fredag morgen skrev byrådslederen selv en Twitter-melding at ikke er behov for flere lederinnlegg og leserinnlegg. Røsland mener nemlig det ikke er noe i budsjettforslaget fra byrådet som tilsier nedleggelse av bibliotek, selv om kulturetaten, som andre virkesomheter opplever budsjettkutt.

Laster Twitter-innhold

– Diskusjonen kan legges død

Stian Berger Røsland

Stian Berger Røsland.

Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

– Kulturetaten må kutte med på 2,8 millioner kroner i budsjettet for neste år. Jeg tror det sier seg selv at det overhodet ikke er samsvar mellom 2,8 millioner og det å legge ned 3 eller 4 bibliteksfilialer. Det kommer ikke til å skje, som følge av dette budsjettet, sier Stian Berger Røsland, leder av byrådet i Oslo.

I hele budsjettperioden på fire år skal Kulturetaten kutte 11 millioner kroner. Da dette ble kjent foreslo etaten selv å legge ned flere bibliotekfilialer. Barstad er enig med Røsland, neste år vil det ikke bli lagt ned biblioteksfiliaer i Oslo.

– Det var ett scenario vi så for oss for å komme i mål i slutten budsjettperioden om fire år, men det vil ikke bli lagt ned bibliotekfiliaer neste år, sier hun.

Men direktøren utelukker ikke at det kan skje i løpet av de neste fire årene.

– 11 milloner over fire år er et stort tall i våre budsjett. Bibliotek er den største andelen, forklarer direktør i Kulturetaten, Hilde Barstad.

Byrådet skal også lage en biblioteksmelding, der alle bibliotekene i Oslo skal vurderes under ett.

Vi ser frem til at byrådet legger frem den varslede bystyresaken om bibliotek, sier Barstad.