Hopp til innhold

BH-er og korsetter skaper søppelproblemer

Neste gang du rydder i klesskapet hjemme, håper renovasjonsselskapene at du leverer klærne til en returordning. Da slipper de å plukke undertøyet ditt ut av sorteringsanlegget.

Øivind Brevik, adm.dir. i Romerike Avfallsforedling IKS, finner mye rart i søppelsorteringsmaskinen.

BH-er, korsetter og annet tøy i restavfallet skaper problemer for søppelsorteringsanlegget på Skedsmokorset. Øyvind Brevik, adm.dir. i Romerike Avfallsforedling IKS, fortviler.

Foto: Thomas Marthinsen / NRK

Avfallssorteringsanlegget på Skedsmokorset kan takle det meste av søppel, men blondetruser, sexy BH-er og korsetter kan skape problemer for gigantmaskineriet.

– Spesielt BH-er henger seg fast fordi det er så mange stropper i dem. Det gjør at vi må rengjøre anlegget oftere enn vanlig, forteller Øyvind Brevik, administrerende direktør i Romerike Avfallsforedling (RoAF).

RoAF oppfordrer derfor alle som skal kvitte seg med klær til å levere tekstilene i returordningene til organisasjoner som Fretex eller UFF. Hvert år leverer hver enkelt person på Nedre Romerike 7,5 kilo klær på feil måte.

– Så lenge tøyet er rent og tørt kan det leveres inn. Det kan være hullete, utgått, fra forrige årtusen, hva som helst. Er det tekstiler, så er det nytteverdi i å levere det på riktig måte, sier Brevik.

Han forteller at innsamlingsorganisasjonene sorterer veldig nøye, men at det hjelper lite hvis folk hiver tøyet sitt i restavfallet.

– De sorterer klærne i omkring 200 kategorier, men hvis du kaster det i søppeldunken hjemme, blir det ikke sortert. Da henger det seg fast i sorteringsanlegget på Skedsmokorset. Det vil vi helst slippe.

Adm.dir. i RoAF, Øivind Brevik, holder opp en bukse fra søppelsorteringsanlegget på Skedsmokorset.

SKATTER: Alt mulig av klær ender opp i restavfallet. Det skaper problemer for søppelsorteringen.

Foto: Thomas Marthinsen / NRK

Sparer både miljøet og penger

Ifølge Brevik gjør riktig sortering at både samfunnet og det kommunale renovasjonsselskapet sparer store penger. I tillegg er det bra for miljøet.

Øivind Brevik, adm.dir. i Romerike Avfallsforedling IKS, ved sorteringsbeltet

MYE FEIL: Hvert år leverer hver enkelt person i Nedre Romerike 7,5 kilo klær på feil måte.

Foto: Thomas Marthinsen / NRK

– For å produsere tekstiler trengs utrolige mengder vann. Havner tøyet derimot i riktig container kan det brukes igjen som det er, eller gjenvinnes til for eksempel isolasjonsmaterialer i hus eller andre ting.

Innbyggerne i resten av Akershus og i Oslo oppfordres også til levere tekstilavfall i returordningene til Fretex, UFF eller andre organisasjoner. Jørgen Bakke Fredriksen, kommunikasjonsrådgiver i Renovasjonsetaten i Oslo kommune, sier de vil gjenvinne så mye som mulig.

– Alt av tekstiler kan leveres i tekstiltårnene rundt om i byen. Det vi vil ha i restavfall er det som ikke kan gjenvinnes på noen som helst måte, sier Fredriksen.

Prøver å sortere riktig

Remy Ostuff kaster vanligvis klær i Fretex-kassene.

VET HVOR: Remy Ostuff kaster vanligvis klær i Fretex-kassene.

Foto: Thomas Marthinsen / NRK

På søppelfyllinga på Skedsmokorset er det mange som leverer avfall.

Snorre Solhaug forteller at han aldri har tenkt på å hive klær i restavfallet.

– Det leverer vi alltid her, som brennbart etter sortering, sier Solhaug.

Remy Ostuff forsøker også så godt han kan å sortere klær riktig hvis det er noe han skal kvitte seg med.

– I sånne Fretex-kasser, der leverer jeg klærne mine, forteller Ostuff.

Han innrømmer likevel at han har kastet klær i restavfallet.

– Ja, jeg har gjort det hvis klærne har vært hullete eller ødelagte, så da har jeg gjort feil.

Sorteringsmaskinen på avfallsanlegget på Skedsmokorset

BEIST: Avfallsanlegget på Skedsmokorset tar daglig inn 200 tonn avfall, men halvparten er søppelet skulle egentlig vært andre steder, som for eksempel flaskepant og glassretur.

Foto: Thomas Marthinsen / NRK