Besøksrekord på Fredriksten

Flere aktiviteter og helårsturisme bidrar til at festningen i Halden kan presentere besøksrekord i 2009.

Fredriksten festning, Halden

Sommersesongen er fortsatt stor på Fredriksten festning fra midten av juni og til og med skolestart i august. 175 000 besøkende er elektronisk registrert i Indre festning i perioden mai til og med oktober i år.

Foto: Rainer Prang / NRK

Det har aldri vært flere besøkende på Fredriksten festning i Halden enn i år.

Rundt 290 000 mennesker kommer til å ha besøkt festningsområdene innen året er omme.

- Det er relativt stor trafikk hele året igjennom, og det er nesten slik at det ikke er relevant å snakke kun om en "sommer-sesong" på Fredriksten lenger, sier Dag Strømsæther, som er festningsdistriktssjef i Østfold, til NRK.

Økningen fra 2008 er på rundt 7,5 prosent.

Les også:
Festningscamping reddet
Millioner til opera og blås
Med klæddekake til turistene

Fredriksten festning, Halden

Fredriksten festning vil med årets besøkstall garantert befeste sin posisjon som en av Norges 10 mest besøkte attraksjoner.

Foto: Rainer Prang / NRK

Teller elektronisk

Fra og med mai til og med oktober i år har det vært tellet elektronisk på Indre festning. Det viser seg at det i perioden har vært 175 000 besøkende i Indre del av festningen.

- Det er første gang i år vi gjør denne elektroniske tellingen, som gir oss eksakt antall besøkende, forteller Strømsæther.

I tillegg er det erfaringsbaserte tall, og registrerte publikums- og besøkstall for andre arrangementer rundt indre festning, som er med i de totale 2009-tallene.

I fjor var besøket på rundt 270 000 på Fredriksten.

Trine Høistad

Trine Høistad driver eget turist- og konferanseselskap med sterke bånd til Fredriksten festning. I år har hun også drevet en nystartet kafe med 'klæddekake' i Fredrik IIIs hall på Fredriksten festning. Bygget er fra 1666 og har tre meter tykke murer, der det er det svalt og godt i sommervarmen.

Foto: Rainer Prang / NRK

Mer åpen festning

Forsvaret har flyttet sin aktivitet bort fra Fredriksten festning i Halden.

For å få til en bruk av områdene og bygningsmassen, har Forsvarsbygg sluppet til mange nye aktører på festningen.

Disse er med på å skape aktivitet også utenfor den typiske sommersesongen fra og med midten av juni til og med skolestart i august.

- Stadig flere områder åpnes for publikum. Det er varierte aktiviteter over hele året. Kurs- og konferansevirksomhet i Kaserna, restauranter, kunstgalleri, teater, opera og konserter på festningsområdene gjør at besøkstallene i år har økt, sier Dag Strømsæther.

Operaen Aurora

De enorme operaoppsetningene de senere årene har har vært en kunstnerisk og publikumsmessig suksess.

Foto: www.aurora.no

Allsang og opera

De siste tre årene har TV2s "Allsang på grensen", som viser Fredriksten festning og Halden gjennom flere programmer på sommeren, vært en viktig markedsfører av festningsanleggene og byen.

Også de godt besøkte utendørs operaforestillingene på historisk grunn, har åpnet øynene for mange fra hele landet.

- Ja, vi har sett at tv-profileringen har gitt økt tilslutning. Det første året var det svært mange haldensere som besøkte "allsang-showene", mens den siste sesongen viser det seg at de fleste besøkende kommer fra andre steder i landet enn fra Halden, sier Strømsæther.

Kurt Ørås med helstekt gris

Julemarkedene har vært populære innslag i månedsskiftet november-desember de senere årene. Kurt Ørås fra restaurant Curtisen i Indre festning, serverer helstekt gris under julemarkedet.

Foto: MMS/Anne Ognedal / NRK

I 2008 var det over 50 000 besøkende til "Allsang på Grensen", og i gjennomsnitt var det ca 400 000 tv-seere som så programmet fra Halden hver uke.

10 på topp

Fredriksten festning har ligget blant de ti mest besøkte turistdestinasjonene her til lands i flere år, og befester sin posisjon med årets besøkstall.

- Vi teller nå alle besøk på Fredriksten festning. Nærturisme, som turister fra fjerne strøk, teller like mye, sier Dag Strømsæther.

Han forteller om tilreisende fra andre kanter av landet som kombinerer festningsbesøk med "Allsang på grensen", tur til Svinesund og Strømstad, samt bading på Hvaler. Summen av opplevelser gir positive tilbakemeldinger.

- Det er flere nå enn tidligere som reiser på tur hele året. Her på festningen har vi nå en god del å tilby også de som kommer utenfor sommersesongen, sier Strømsæther til NRK.

Halden, Østfold

Den absolutt best besøkte attraksjonen i Østfold troner over Halden (bildet), og er et fantastisk skue enten man kommer sjø- eller landveien.

Foto: Rainer Prang

Norges best besøkte attraksjoner 2007

1. Holmenkollen Nasjonalanlegg og skimuseet, Oslo
2. Kristiansand Dyrepark
3. Flåmsbanen, Flåm
4. Hadeland Glassverk, Jevnaker
5. TusenFryd, Ås
6. Fløibanen, Bergen
7. Vikingskiphuset, Oslo
8. Fredriksten festning, Halden
9. Hunderfossen Familiepark, Øyer v/Lillehammer
10. Blaafarveverket, Modum
11. Nasjonalgalleriet, Oslo
12. Lysgårdsbakkene Hoppanlegg, Lillehammer
13. Nidaros Domkirke, Trondheim
14. Nordkapphallen, Nordkapp
15. Frammuseet, Oslo