Tollvesenet offentliggjorde i dag hvor mye beslag etaten gjorde i fjoråret, og økningen er markant. Spesielt amfetamin er aldri blitt beslaglagt i så stor grad som det ble i 2015, og mesteparten finner vei til det offentliges hender på Svinesund i Østfold.
– Det er blitt beslaglagt over 300 kilo amfetamin nasjonalt, og av de er 194 kilo tatt på Svinesund tollsted.
Det forteller seksjonsleder ved tollstedet, Wenche Iren Fredriksen. I fjor var det på samme tollsted beslaglagt 65 kilo, og nasjonalt 100 kilo, hvilket betyr en økning på henholdsvis 300 % og 200 %, hvilket betyr at økningen har vært størst på Svinesund.
Flere grunner
Fredriksen mener årsaken ligger i en kombinasjon av to ting. Først og fremst mener hun at markedet kan ha blitt større, med andre ord at det er flere som benytter seg av rusmidler.
Wenche Iren Fredriksen peker på flere årsaker til at vi ser en økning i beslagene på Svinesund i Østfold.
Foto: Odd Skjerdal / NRK– Og den andre faktoren er de dyktige tjenestemennene våre. Jo flere beslag vi gjør, jo mer lærer vi som igjen fører til enda flere beslag. I tillegg har vi hjelpemidler som hunder og skannere som i stor grad bidrar.
Seksjonssjefen forteller at det ikke har vært noen økning i ressursbruken. Dermed går det an å si at 2015 har vært et år med mer beslag for pengene enn årene før.
Lokalt økning, nasjonal nedgang
Men det er ikke bare amfetamin som har hatt en stor økning i beslag. Kokain, heroin og dopingmidler har alle hatt en eksplosiv økning i mengder beslaglagt.
På Svinesund ble det i 2014 beslaglagt 5 kilo kokain, 10 kilo heroin og 5.000 tabletter knyttet til doping. I fjor har dette økt til henholdsvis 51 kilo kokain – en titobling – 23 kilo heroin og 130.000 tabletter. Nasjonalt ble det beslaglagt 285.000 tabletter.
Totalt i Norge ser vi derimot en motsatt trend på kokain og heroin. Beslag av kokain har en nedgang på 74 kilo, fra 132 til 58. Heroin en nedgang på ti kilo, fra 33,7 til 23,7 kilo.
Et enkeltår sier lite om utviklingen i markedet, mener enhetsleder i Folkehelseinstituttet Anne Line Bretteville-Jensen.
Foto: SIRUSFolkehelseinstituttet mener derimot at det er for tidlig å si noe om hvilken betydning det økte beslaget har for bruken i Norge, i motsetning til Fredriksen som mener et økende marked er en viktig innspillende faktor.
– Et enkeltår med høyt beslag betyr ikke at vi skal trykke på noen alarmknapp. Men vi må se dette resultatet litt over tid, forteller enhetsleder Anne Line Bretteville-Jensen i folkehelseinstituttet til NRK.