Hopp til innhold

Ber syke hotellgjester ta avføringsprøve

Legene er ikke sikre på hvilket smittestoff som har gjort 30 gjester syke under et opphold på Klækken hotell.

Klækken hotell

NYTT UTBRUDD: For bare tre uker siden ble over 200 gjester ble syke med norovirus ved hotellet. Nå er ytterligere 30 gjester blitt dårlige med oppkast og diaré.

Foto: Siw Slevigen / NRK

Klækken hotell i Ringerike kommune valgte å stenge i fire dager i februar etter et kraftig utbrudd av norovirus. Den gangen ble 230 personer syke.

Hotellet åpnet dørene igjen 1. mars, og tirsdag ble det kjent at 30 gjester syke med oppkast og diaré. Legene mistenker at gjestene er smittet av omgangssyke, men er ikke sikre.

– Situasjonen i dag ligner på den vi hadde i februar. Vi mistenker at det er omgangssyke, det vil si en infeksjon med norovirus. Norovirus er en svært vanlig årsak til omgangssyke og er svært smittsomt, sier kommuneoverlege Karin Møller i Ringerike kommune i en pressemelding.

Ikke avklart smittestoff

Blant noen av gjestene i februar ble det påvist norovirus. For dem som har blitt syke nå i mars, er smittestoff ennå ikke avklart, står det i pressemeldingen fra Ringerike kommune.

Karin Møller

Kommuneoverlege i Ringerike, Karin Møller.

Foto: Heidi Elisabeth Odde / NRK

– Jeg oppfordrer de som har blitt rammet av omgangssyke til å få tatt en avføringsprøve slik at vi kan avgjøre om smittestoffet er det samme nå som tidligere, sier Møller.

Sammen med hotellet gjennomgås det nå rutiner for å forebygge smitte, og det vurderes fortløpende om det er behov for justering av iverksatte tiltak, ifølge kommunelegen.

Også i 2012 ble Klækken hotell rammet av sykdomsutbrudd blant gjestene. Da ble over 300 julebordsgjester bekreftet syke etter å ha spist ved hotellet.

Spørreundersøkelse

For å kartlegge omfanget av det nye sykdomsutbruddet gjennomfører Folkehelseinstituttet en spørreundersøkelse blant gjester som besøkte hotellet i februar. Undersøkelsen, som gjøres i samarbeid med kommuneoverlegen og Klækken hotell, er ennå ikke avsluttet.

Det er ikke uvanlig at det kommer nye tilfeller etter større utbrudd med norovirus på overnattingssteder, sier Møller.

– Vi følger situasjonen nøye. Det er en utfordrende og vanskelig situasjon ikke minst for hotellets gjester og hotellets drift. Vi samarbeider tett med Folkehelseinstituttet, som er vår nasjonale rådgivingsinstans, samt med Mattilsynet og hotellet.

– Usynlig fiende

– Vi er veldig fortvilet over det som har skjedd, sa en knust hotelleier, Finn-Ove Carlsen, til NRK etter at det tirsdag ble kjent at det har vært et nytt sykdomsutbrudd på hotellet.

I forrige uke hadde Klækken hotell over 100 gjester fra alle kunsthøgskolene og musikkhøgskolene i landet. Nå er 30 syke.

Carlsen sier de ble klar over sykdommen etter at kommuneoverlegen fikk en telefon fra en syk hotellgjest.

– Å stille en diagnose på en usynlig fiende, er opp til helsemyndighetene. Det er opp til dem å se på prøvene om det er et norovirus eller ikke, forklarer Carlsen.