Hopp til innhold

Ber Stortinget vedta god handelsskikk

At ikke Konkurransetilsynet stanser distribusjonsavtalen mellom Norgesgruppen og Hansa Borg betyr at den foreslåtte loven om god handelsskikk må Stortingsbehandles så raskt som mulig. Det sier Nærings- og Nytelsesmiddelsarbeiderforbundets leder Jan-Egil Pedersen.

Jan-Egil Pedersen

Tre konsern styrer nå alt hva vi har tilgang til av mat og drikke. Dette må overvåkes, og det går ikke med dagens konkurranselov, mener Jan-Egil Pedersen i NNN.

Foto: NNN

Styret i Hansa Borg har i dag behandlet arbeidet med å la grossister som Norgesgruppen ta over varetransporten. Administrerende direktør Lars A. Midtgaard sier til NRK at prosessen fortsetter som planlagt og som tidligere meddelt ansatte og tillitsvalgte.

– Vi forventer å inngå endelige avtaler med kjedenes grossister i løpet av de nærmeste ukene, sier Midtgaard.

Endringene trer i kraft i andre kvartal 2016.

Det er ingen overraskelse for leder Jan-Egil Pedersen i Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbundet, men han hadde håpet at Konkurransetilsynet ville stanset en avtale som for ham er enda et tegn til at de store kjedene skaffer seg makt.

Helt greit, sier konkurransetilsynet

I april klaget forbrukerrådet prosessen inn for Konkurransetilsynet, men tilsynet konkluderte i forrige uke med at Norgesgruppen ikke har utøvd utilbørlig press mot Hansa Borg og Ringnes.

Hansa Borg Bryggerier

Rundt 100 ansatte mister jobben når Norgesgruppen tar over varetransporten til Hansa Borg. Og maktkonsentrasjonen i dagligvarebransjen bare øker, mener NNN.

Foto: NRK

– At Konkurransetilsynet ikke tar klagen fra Forbrukerrådet mer alvorlig, og går dypere inn i saken er meget skuffende, svarer Pedersen i en pressemelding.

Til NRK sier han at videre at dagligvarekjedene med Norgesgruppen i spissen tar en enda større del av verdikjeden.

– Nå er det på tide at forslaget til Lov om god handelsskikk , som har ligget i statsråd Listhaugs skuff i snart halvannet år, blir sendt til Stortinget for behandling.

– Konkurranseloven fungerer på enkelte områder, men her er det så mange spesielle hensyn å ta, utdyper Pedersen.

– Vi sitter nå med bare tre store kjeder som bestemmer hva Ola nordmann skal spise og drikke hver eneste dag. Her er det på tide at man begynner å overvåke hva som skjer.

Norgesgruppen: – Vi er ikke for store

Konserndirektør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Norgesgruppen, Per Roskifte, avviser at kjeden har fått for stor makt. De ser heller ikke noe behov for en særlov om handelsskikk.

Per Roskifte

Norgesgruppen er store, men ikke for store, mener konserndirektør for samfunnskontakt og kommunikasjon, Per Roskifte.

– Vi er uenige med noen aktører om det trengs en særlov eller ei. Vi mener at bransjen og myndighetene kan løse dette på en praktisk og rimelig måte.

– Vi har 39.9 prosent markedsandel, og det betyr at vi er en stor aktør med stor innflytelse, men vi skal selvfølgelig opptre slik myndighetene ønsker.

Transportjobbene ryker

Konsekvensen av en avtale er at opp mot 100 ansatte knyttet til Hansa Borgs utkjøring vil miste jobben. Tillitsvalgte og fagforeningsledere mener Norgesgruppen blir for dominerende i for mange ledd i næringskjeden. Roskifte mener Konkurransetilsynets konklusjon beviser at de ikke har gått over streken.

– Vi er glade for at Konkurransetilsynet har konkludert med at vi ikke har praktisert noe utilbørlig adferd.

– Vi mener både samfunnet, forbrukerne og bryggeriene er tjent med en engrosdistribusjon. Det er samfunnseffektivt, og flere bryggerier kommer frem til våre bedrifter, fortsetter Roskifte.