Organisasjonen ber Riksrevisjonen granske SFTs eksport av norske bilvrak til fragmenteringsverk i England. Det er SFT og altså staten som eier de flatpressede bilvrakene.
Vrakene blir sendt med båt fra blant annet Drammen og Larvik. Bilene presses flate i Norge før de sendes avgårde.
Farlig avfall
Styreleder i Bellona, Olaf Brastad, sier vrakene er farlig avfall, og at de aldri burde vært sendt til et land med lavere miljøkrav enn i Norge.
Havner i London
Statens Forurensningstilsyn, SFT kommer i år til å sende 47.000 tonn bilvrak med båt over Nordsjøen. Noe havner i Skottland, men resten ender hos European Metall Recycling i East Tilbury utenfor London. Bedriften håndterer 60 prosent av alt skrapmetall i Storbritannia.
Bellona mener bedriften ikke tilfredstiller norske miljøkrav.
Skal overvåke miljøet
SFT henter inn anbud fra anlegg både i Norge og utlandet, for å finne den løsningen som gir mest økonomisk uttelling for staten. Samtidig er SFT forurensningsmyndighet og er den instansen her i landet som skal sørge for at norske miljøregler følges. I fjor mottok den engelske bedriften over 70 prosent av alle norske bilvrak.
Frustrasjon
Alle vrak fra Vestfold sendes til England, mens Norsk Metallretur i Skien tar i mot bilvrak fra Telemark, og Hellik Teigen i Hokksund får vrakene fra Buskerud. Ved disse bedriftene er frustrasjonen stor over det de oppfatter som forskjellsbehandling fra SFT.
Sendes fra Larvik og Drammen
Eksporten til England skjer fra flere norske havner, blant annet fra Larvik og Drammen. I fjor forlot over 15.000 tonn Drammen Havn, forteller maritim sjef Ivar Vannebo.

Bilvrak sendes fra Drammen havn til England for opphugging. Foto: Jan-Henrik Kulberg.
Dumpes i England
Bellona mener vrakene er farlig avfall, blant annet fordi de inneholder rester av brommerte flammehemmere. Styreleder Olaf Brastad beskylder dermed SFT for å dumpe farlig avfall i et land med lavere miljøkrav enn i Norge
-Ikke noe problem
SFT ser ikke dette som noe problem. Direktør Håvard Holm sier de vurderer miljøkravene i England som gode nok, og at de velger de løsningene som er mest kostnadseffektive.
Ville ikke fått tillatelse
-Vi har dokumentasjon på at miljøkravene i England er vesentlig lavere enn i Norge. Det sier direktør Osvald Lyngstad i Norsk Metallretur AS i Skien. Han har besøkt anlegget i London. -Anlegget ville aldri fått tillatelse til å drive i Norge, sier han. -Her hos oss er vi pålagt å renset støvet som dannes når bilene males til små biter. Anlegget i London har ingen slik rensing, sier han.