Ber regjeringen lytte til folkeviljen

Mens butikkene holdt søndagsåpent i desember, svarte folk nei takk til søndagsåpent hele året. Det bør regjeringen lytte til, mener Kristelig Folkepartis Line Henriette Hjemdal.

Julehandel til besvær

Søndagsåpne butikker ble godt besøkt før jul, men folk vil ikke ha samme tilbudet resten av året, viser undersøkelse.

Foto: Anders Winlund/NRK

Regjeringen ønsker å tillate søndagsåpne butikker utpå nyåret, men det er fortsatt flertall imot i befolkningen, viser en undersøkelse Sentio har utført for Klassekampen.

– Dagens undersøkelse er nok en bekreftelse på at regjeringen ikke er i takt med befolkningen når det gjelder søndagsåpne butikker. Tidligere undersøkelser forteller at heller ikke butikkeiere eller butikkansatte vil ha søndagåpne butikker året rundt. Da er det ingen flertall i noen kategori, og det bør regjeringen lytte til, sier Line Henriette Hjemdal.

Line Henriette Hjemdal, KrF

- Regjeringen bør lytte til flertallet og legge bort forslaget om søndagsåpne butikker hele året, mener Line Henriette Hjemdal (Krf)

Foto: Hermund Lybeck Kjernli / NRK

62 prosent av de spurte sa nei til søndagsåpne butikker hele året, 34 prosent er enig med regjeringen. Det er en liten økning fra i fjor, da kun 29 prosent sa ja, og 67 prosent nei.

– Bør utredes bedre

Regjerigen vil rydde opp i dagens mange ulike åpningstidsbestemmelser, der noen butikker kan ha åpent på søndager og andre ikke. Det er ventet at kulturminister Thorhild Widvey presenterer sitt endringsforslag til åpningstidsloven på nyåret. Så skal forslaget på høring før Stortinget skal fatte et vedtak.

Hjemdal ber regjeringen ta seg tid til å utrede saken grundigere, og ta hensyn til både undersøkelsene som er gjort og erfaringer fra naboland:

– Erfaringene fra Danmark som for noen år siden åpnet butikkene på søndager forteller oss at varene er blitt dyrere, og at klimautslippene har økt fordi man kjører mer. Dette er konsekvenser jeg synes regjeringen burde utrede før man eventuelt åpner.

– Flertallet av befolkningen og ønsker ikke søndagsåpne butikker året rundt. Butikkeiere ønsker det ikke, og ansatte ønsker det ikke. Kanskje det kan være regjeringens nyttårsgave til befolkningen å si nei til søndagsåpne butikker fra regjeringens side også, sier Hjemdal.

Usikkert flertall

Regjeringen sliter også med å få flertall for forslaget på Stortinget, og er avhengig av stemmene fra Venstre for å få gjennom valgløftet om søndagsåpne butikker.

Til Vårt Land sier Venstre-leder Trine Skei-Grande at hennes parti kun kommer til å stemme for egen politikk - og ikke på regjeringens.

I Venstres stortingsprogram er det ingen åpning for en ny landsomfattende reform der alle butikker fra sentralt hold får åpne dørene på søndager. Venstre vil la den enkelte kommune bestemme egne åpnings-tider.