Hopp til innhold

Nakstad skeptisk til ferietesting

Helsebyråden ber Oslo-folk teste seg for korona før de drar på vinterferie. Men Helsedirektoratet anbefaler ikke at alle tester seg før hver ferie.

Espen Rostrup Nakstad

TESTING: Helsedirektoratet anbefaler ikke at alle tester seg før hver ferie.

Foto: Håkon Mosvold Larsen

Helsebyråd Robert Steen (Ap) oppfordrer Oslo-folk til å ta med seg smittevernreglene når de reiser på vinterferie – og teste seg før man drar.

– Vi har jo sett at feriene har hatt en tendens til å få smitten i Oslo til å blomstre opp. Når vinterferien nå står for døren, vil jeg oppfordre alle Osloborgere om å ta med seg smittevernatferden fra Oslo, sier helsebyråden.

Steen sier han er bekymret for at vinterferien skal føre til økt smitte i Oslo.

Skarsnuten

I Hemsedal er de klare for storinnrykk av skiturister i vinterferien.

Foto: HALVARD ALVIK / NTB SCANPIX

I flere hyttekommuner har de jobbet lenge med å forberede seg til vinterferien. Skianleggene varsler at de er klare for å ta imot vinterferieturistene, men at de som kommer må vente seg strenge smittevernregler.

God testkapasitet

For å sørge for at ferien blir trygg ikke bare for den enkelte, men også for de andre på stedene vi reiser til, så oppfordres folk til å ta en test før avreise, skriver Oslo kommune i en pressemelding mandag.

– Oslo har god testkapasitet. Bestill gjerne time i god tid før du reiser. Du kan enkelt bestille time på Oslo kommunes nettside. Test er gratis, sier Steen.

Kommunen opplyser at smittetrykket i hovedstaden fortsatt er høyt, og at de vet at tradisjonelle hyttekommuner ikke har kapasitet til å håndtere store utbrudd.

Helsebyråden understreker at han håper at ikke vinterferien skal legge noen begrensninger på åpningen av hovedstaden.

– Vi vet at for mange er hytta et kjærkomment avbrekk, og selvfølgelig skal man dra på den, men denne vinteren er det ikke bare fjellvettreglene man må huske på. Man må også huske smittevernreglene, sier Steen.

Ikke alle bør teste seg før hver ferie

Testkriteriene i hele landet er likevel sånn at man bør ha symptomer eller ha en annen mistanke om at man er smittet for å teste seg. Det forklarer assisterende helsedirektør, Espen Rostrup Nakstad.

– Vi anbefaler ikke at alle 5,4 millioner mennesker i Norge nødvendigvis tester seg før hver ferie.

Assisterende helsedirektør Espen R. Nakstad i Helsedirektoratet.

– Det at man tester seg og får et negativt svar betyr ikke nødvendigvis at man ikke er smittet, sier assisterende direktør i Helsedirektoratet, Espen Rostrup Nakstad.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

Nakstad understreker at det viktigste er at de som mistenker sykdom tester seg. Han oppfordrer ikke til unødvendig testing.

– Det er ikke sånn at vi ønsker at absolutt alle i hele byen som ikke har symptomer, ikke er nærkontakter og heller ikke har noen grunn til å tro at de er smittet nødvendigvis må teste seg før vinterferien, sier han.

Vinterferien i Oslo starter mandag 22. februar.