Ber Ubaydullah Hussain frasi seg statsborgerskapet

– Jeg betaler flybilletten hans om han lover å ikke komme tilbake, skriver Frps stortingsrepresentant Erlend Wiborg på Facebook.

Erlend Wiborg

Frps stortingsrepresentant fra Østfold, Erlend Wiborg, ber Ubaydullah Hussain (28) i den norske ekstreme islamistiske gruppen Profetens Ummah reise ut av landet og aldri komme tilbake igjen.

Foto: Kjell-Olav Nordberg

Etter et Intervju VGTV har gjort med Ubaydullah Hussain (28) i den norske ekstreme islamistiske gruppen Profetens Ummah, raser Wiborg på det sosiale nettstedet Facebook.

I intervjuet med VGTV kommer det frem at Hussain er tilhenger av fremgangsmåten til den islamske stat (IS) i Syria og Irak.

«Til Ubaydullah Hussain: Siden du er så imot verdiene Norge er tuftet på som demokrati, ytringsfrihet, religionsfrihet, likestilling og en rettsstat bygget på sekulære lover foreslår jeg at du forlater Norge raskest mulig og aldri kommer tilbake igjen», skriver Wiborg på Facebook.

«Du har vist en enorm utaknemmelighet ovenfor landet som har gitt deg ytringsfrihet, demokrati, velstand og muligheter. Mistenker at du kun er her siden du har levd av økonomisk støtte fra NAV/skattebetalerne i Norge. Hvis du ikke har råd til flybilletten ut av Norge og vesten så skal jeg gladelig betale en enveisbillett for deg sånn at landet så lenge du aldri kommer tilbake igjen.»

LES OGSÅ:

– Bare å frasi seg statsborgerskapet

Skjermdump, Facebook
Foto: Skjermdump, Facebook

Overfor NRK utdyper Frp-politikeren sitt innlegg:

– Når han har så mye imot alt det Norge er bygget på, når han jobber mot demokrati, når han misliker det norske samfunnet der kvinner kan bestemme over sine egne liv, der kvinner ikke trenger å dekke seg til. Når han støtter halshugging av kristne og mennesker med andre religiøse syn enn han selv. Da mener jeg han i utgangspunktet ikke har noen ting å gjøre her i Norge.

– Hvis Norge er så ille som han synes, at han er så glad for det som skjer i Irak og Syria med de grufulle hendelsene, da oppfordrer jeg han å bosette seg i et land som er slik han ønsker, sier Wiborg.

Frps stortingsrepresentant Sivert Bjørnstad og hans kollega, innvandringspolitisk talsmann for Frp, Mazyar Keshvari, har oppfordret om det samme, ifølge både Nettavisen og TV2.

Ubaydullah Hussain sier til VG at han ikke har vært i Syria eller Irak de siste årene, men «hvis jeg får muligheten vil jeg også reise til den islamske staten». Han hevder derimot at det for ham er «vanskelig å reise» fordi PST kan komme til å arrestere ham hvis han prøver å dra dit.

– For å si det slik, om han har lyst til å si fra seg sitt statsborgerskap og reise ut av landet, så er han hjertelig velkommen til det, svarer Wiborg.

– Og da garanterer du at han kan reise ut?

– Hvis han frasier seg statsborgerskapet og aldri kommer tilbake, så går det. Jeg skal til og med betale en billett på første klasse, sier Wiborg.

Hussains advokat, John Christian Elden, skriver i en SMS at han vil anbefale Wiborg å lese statsborgerlovens paragraf 25.

– Med mindre Wiborg mener at Norge skal anerkjenne IS som en legitim stat, er det ikke mulig å frasi seg norske statsborgerskap. Norske politikere er Norges ansvar. Også de med ekstreme synspunkter. Dette er intet nytt i Norge. Miniorotetsgruppen i AKP ml ville drepe alle ledende personer i Norge og innføre proletariat i landet så sent som på 1970–80 tallet. De ble avkledd i den offentlige debatt fordi de ikke fikk bli martyrer.

LES OGSÅ:

Tar ikke kontakt med Hussain

– Han kan reise til Iran, Saudi-Arabia, eller andre islamistiske land, sier Wiborg.

Til tross for en skarp tone med tilbud om utreise på Facebook, kommer ikke stortingsrepresentanten å ta kontakt med Ubaydullah Hussain for å gi ham tilbudet.

– Jeg har ikke telefonnummeret hans, men jeg regner med at han, som er så aktiv på Facebook for å fremme sitt budskap, får med seg det som skrives.

– Det er noen som har lagt ut telefonnummeret hans under din kommentar på din Facebook-side.

– Det skal jeg fjerne nå, avslutter han.

VGTV-intervjuet som Wiborg raser over er også blitt vist til Forsker på ytterliggående islamisme, Lars Gule. Han sier til VG at Ubaydullah Hussain bortforklarer den ekstremt brutale fremferden til IS

– Det er like mye å hente der som om vi skulle lytte til de som snakker på samme måte som Anders Behring Breivik. Det er samme kategori. Her er det ikke noe budskap som er grunn til å ta på alvor, men tvert imot en type ideologiske holdninger som må konfronteres og avvises, sier Gule til VG

NRK.no har ikke oppnådd kontakt med Ubaydullah Hussain.