Ber hundeeiere passe på – parasitt oppdaget i Norge

Det er første gang fransk hjerteorm er påvist her i landet. Funnet er gjort hos en rødrev i Ski kommune i Akershus.

Fransk hjerteorm

Den franske hjerteormen kan utvikle seg til 2,5 cm lange parasitter som blant annet kan gi hunder tung pust og blødninger.

Foto: Inger Sofie Hamnes / Veterinærinstituttet

Knut Madslien

Knut Madslien hos Veterinærinstituttet.

Foto: Eivind Røhne

Rødreven ble skutt i løpet av jakta i slutten av februar. Mattilsynet har bedt Veterinærinstituttet om å ta prøver av avføring fra flere rever i år.

Vi har undersøkt rev i Hedmark og Akershus, og nå vet vi at parasitten er her. Nå må vi undersøke hele landet, sier Knut Madslien, prosjektleder for overvåkingsprogrammet ved Veterinærinstituttet.

I Danmark har parasitten vært kjent siden 80-tallet, og den spredte seg til den svenske øya Koster, nær grensen til Østfold, i 2003. Siden 2009 har den franske hjerteormen spredt seg til det svenske fastlandet.

Hunden kan bli alvorlig syk

Parasitten liker seg best på hunder, rever og ulv, og kan ikke smitte mennesker. Smitten spres ikke direkte mellom hunder, men via snegler.

Anne Nordstoga

Anne Nordstoga hos Veterinærinstituttet.

Foto: Eivind Røhne

– Sneglene får i seg parasitten ved at den for eksempel spiser reveavføring. Når hunden da kommer og spiser sneglen, kan hunden bli smittet, sier fagansvarlig for familiedyr ved Veterinærinstituttet, Anne Nordstoga.

Hjerteormen oppholder seg i hundens hjerte og lunger. Den kan gi hoste, tung pust, rask pust, slapphet, blødninger, bakbeinslammelse, hjertesvikt og kollaps. Nå oppfordrer Mattilsynet og Veterinærinstituttet ber alle hundeeiere i østlandsområdet om å følge litt ekstra med på hunden.

– Hvis hundeeiere oppdager noen av disse symptomene, bør de oppsøke veterinærer for å få tatt prøver. Det beste er om hundeeier tar med seg avføringsprøver fra tre påfølgende dager. Da øker sannsynligheten for å påvise parasitten, sier Nordstoga.

Symptomene kan utvikle seg langsomt og over år, og hunden kan dø av sykdommen hvis den ikke får behandling.

Mer vanlig i andre land

Det tar seks til åtte uker fra hunden har spist en smittet snegle til parasittlarvene kan finnes i hundens avføring.

– For å unngå smitte, kan man prøve å hindre hunden i å spise snegler. Det er også viktig at hundeeiere plukker opp avføringen etter hunden sin, sier Nordstoga.

Parasitten er mer utbredt i andre land. I Danmark er halvparten av revene smittet i noen områder, og det har vært et økende antall påvisninger hos hund i Sverige de siste årene.

– Mitt råd er at man tar en avføringsprøve etter at hunden har vært i utlandet, sier Nordstoga.

Mattilsynet utvider nå kartleggingen av parasitter i norsk natur, og Veterinærinstituttet fortsetter å undersøke prøver fra rødrev. Instituttet ønsker også å utføre et pilotprosjekt på hund for å få en oversikt over forekomsten av fransk hjerteorm i Norge.

Fransk hjerterom

Det er utseendet på spissen i enden av ormen som gjør at veterinærer kan slå fast at dette er en fransk hjerteorm.

Foto: Inger Sofie Hamnes / Veterinærinstituttet