Hopp til innhold

Ber gjester som har vært på tre utesteder i Askim om å teste seg

14 nye smittetilfeller er oppdaget i Indre Østfold kommune. Nå ber kommuneoverlegen opp mot 200 personer som var gjester på utesteder i byen forrige helg om å teste seg.

Indre Østfold kommune ber folk som har vært på Snackbaren 1985, Mine's eller Corner forrige helg om å teste seg for koronasmitte.

Indre Østfold kommune ber folk som har vært på Snackbaren 1985, Mine's eller Corner forrige helg etter midnatt om å teste seg for koronasmitte.

Foto: Håkon Hov Martinsen/NRK

Onsdag ble det avdekket sju nye smittetilfeller av covid-19 i Indre Østfold kommune. Torsdag bekrefter informasjonssjef Mimi Kopperud Slevigen at ytterligere syv personer har testet positivt, og at det til sammen nå er 14 smittede i Indre Østfold kommune.

Alle de syv som ble bekreftet smittet onsdag, skal være mellom 20 og 30 år gamle.

Kommunen skriver på sine nettsider at flere personer med smitte har oppholdt seg på tre utesteder i Askim sentrum sist helg: Corner Pub, Snackbaren 1985 og Mine's.

– Vi har valgt å gå ut med stedene hvor noen av disse personene har beveget seg. De har vært på byen på fredag og lørdag kveld, sier informasjonssjef Mimi Kopperud Slevigen til NRK.

Ber 200 teste seg

Ifølge kommuneoverlege Jan Børre Johansen er det snakk om fire personer som potensielt kan ha vært i nærkontakt med rundt 200 mennesker i løpet av helga.

– Det er veldig mange nærkontakter som vi ikke har svar på. Vi venter svar på det i dag, sier Johansen til NRK i 12-tiden.

Kommuneoverlege i Indre Østfold Jan Børre Johansen

Kommuneoverlege Jan Børre Johansen jobber med å spore opp nærkontakter etter smitteutbrudd i Indre Østfold.

Foto: Andrea Rådahl

Kommuneoverlegen ber alle som har vært på utestedene mellom midnatt og stengetid om å teste seg. Han frykter at avstandsreglene har vært vanskelig å overholde på utestedene.

– Det som er problematisk med utesteder, er at ettersom kvelden lir på og folk blir mer i feststemning, så er det vanskeligere å overholde disse nærkontaktreglene, sier kommuneoverlegen.

Førte liste over gjester

NRK får opplyst fra utestedet Snackbaren 1985 at personalet har blitt testet, men at ingen har fått påvist koronasmitte. De venter forsatt på svar på én prøve.

– Jeg skal teste meg i dag, sier daglig leder Malek Yusef.

Kommunen har god oversikt over gjestene på utestedet Corner, siden det ble ført lister over alle gjestene. Daglig leder Per-Ivar Lundsrud sier at det kan maks være 30 personer inne om gangen.

– Vi prøver å holde avstand så godt vi kan, men det er ikke alltid enkelt når folk får i seg drikke. Neste skritt må bli at vi deler ut masker, men jeg vet ikke hvordan det blir å drikke med masker, sier han.

Dette skiltet henger på utestedet Mines i Askim.

Utestedet Mines i Askim har valgt å stenge noen dager mens de venter på testresultatet fra en koronaprøve.

Foto: Håkon Hov Martinsen/NRK

Ingen av utestedene er foreløpig stengt, men kommunen ser an utviklingen.

– Det kan bli aktuelt hvis vi får en større økning de neste dagene, sier kommuneoverlege Jan Børre Johansen.

Eldrehjem-karantene

Indre Østfold ligger nær grensa til Värmland, som nylig ble erklært som «grønt» av norske myndigheter. Det førte til at mange nordmenn dro over for å grensehandle. Nylig innførte kommunen eldrehjem-karantene for alle innbyggere som har vært i utlandet som et føre var-tiltak:

Det er likevel ingen holdepunkter for å si at de nye smittetilfellene har noe med åpen grense å gjøre.

– Det er ikke blitt avdekket at noen har vært på handletur over grensen. Folk har vært overalt. Noen av de smittede forrige uke var i utlandet, og noen hadde bare vært på Norgesferie, sier informasjonssjef Mimi Kopperud Slevigen.

De siste ukene har det vært stor pågang på koronatelefonen, med ventetider på over en time. Kommunen øker nå testkapasiteten og bemanningen på koronatelefonen.

– Vi har merket en enorm pågang på koronatelefonen igjen i går, sier hun.

Pågangen har vært så stor at Indre Østfold kommune nå innfører en ny funksjon ved sin koronatelefon.

– Vi kommer til å oppbemanne ytterligere, og i tillegg legge til en tilbakeringingsfunksjon. Slik at de som ringer slipper å sitte å vente ved telefonen til de får svar, opplyser informasjonssjefen.