Hopp til innhold

Ber foreldre stanse vesketrend

Foreldre bør ikke godta at ungdommer bytter ut skolesekken med designervesker. Det mener både ungdomsveileder og forbrukerøkonom.

Designervesker

Louis Vuitton, Marc Jacobs og Mulberry er blant veskemerkene man finner på armen til 14-åringene i Drammen.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge

Saken om de unge jentene i Drammen som har byttet ut skolesekken med dyre designvesker har blitt hørt, lest og delt av mange på sosiale medier gjennom hele helgen.

NRK snakket i forrige uke med flere 14 år gamle jenter, som mente at det var helt vanlig at jenter på deres alder hadde vesker som kostet opptil 30 000 kroner.

– Må gjøre seg upopulær

Ungdomsveileder, Petra Røise, sier at dersom foreldre vil ha en stopp på denne trenden, så kan man bli nødt til å ta grep som ikke blir godt mottatt av ungdommene.

Petra Røyse

Ungdomsveileder, Petra Røise.

Foto: Chetan Rastogi / NRK

– Jeg møter noen foreldre som er redde for å gjøre seg upopulære, som er redde for at ungdommen deres vil bli mobbet på skolen, og ikke vil bli inkludert i det samme fellesskapet, dersom de setter ned foten og sier nei. De er redde for hvordan det muligens vil skade ungdommer.

– Jeg tror det finnes en måte å få foreldre til å stå sammen med ungdommene i disse situasjonen på, men det er klart at det kan være tøft.

Foreldre kan påvirke

Røise sier at denne pengebruken ikke skiller seg fra resten av tendensene i samfunnet. Allikevel mener hun at foreldre har muligheten til å påvirke ungdommene til å ta andre valg.

– Jeg vil tro at ungdom vil gjøre sånn som ungdom alltid har gjort når de står i disse utfordringene, de vil tenke at jeg vil gjerne ha den vesken og jeg vil ha den tilhørigheten.

– Noen trenger kanskje å oppdage at en veske ikke trenger å bestemme hvem de er og hvordan de blir definert som venn og menneske. Og alle disse diskusjonene kan foreldre ta på hjemmebane, men de kan nok være ganske tøffe å stå i, sier Røise.

En privatsak

John Inge Strømsnes er rektor på Børresen skole i Drammen, hvor flere av jentene har disse dyre designveskene.

Rektor John Inge Strømsnes ved Børresen skole i Drammen.

John Inge Strømsnes er rektor ved Børresen skole i Drammen.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

– Hva folk har, er en privatsak. Det jeg er mest redd for er at de skal bli stjålet.

– Men det er klart at slike dyre vesker skaper et press på andre ungdommer. Det er en del elever som gjerne vil ha slike ting, men har ikke muligheten for det, sier han.

– På hvilken måte skaper det press?

– Det er et motepress og et press på å ha ting. Ungdommer er fryktelig opptatt av å være lik alle andre. Vi har elever som gjør alt de kan for å få skaffe seg det. Jeg kan ikke forby det, men jeg vil heller ikke heie det frem, sier rektoren på ungdomsskolen.

Les: – Ikke en sak for skolen

– Veldig uheldig

Forbrukerøkonom hos DNB Silje Sandmæl, kjent fra TV-serien Luksusfellen på TV3, mener foreldre har et ansvar for at ungdommen ikke bruker opp sparepengene sine på dyre luksusartikler som designervesker.

– Jeg har inntrykk av at det er blitt mer og mer vanlig at unge bruker mye penger på seg selv når de bor hjemme, og det er jo kanskje fordi de ikke har fått opplyst fra foreldre eller skole hvilke kostnader som venter når de flytter hjemmefra. De tenker ikke fremover, men heller akkurat nå, og det er uheldig.

Silje Sandmæl

Forbrukerøkonom hos DNB Silje Sandmæl.

Foto: DNB

Hun mener det er foreldrene som må ta ansvar for at ungdommene får et fornuftig forhold til penger.

– De unge vet ikke dette selv, og det er helt nødvendig at foreldrene bevisstgjør ungdommen om personlig økonomi.

Les: - Ekstrem pengebruk uten egen inntekt

Et spørsmål om verdier

Ungdomsveileder Petra Røise sier at det er vanskelig å se an familiers økonomi, men at dette til syvende og sist blir et spørsmål om hvilke verdier foreldre ønsker å gi videre til sine barn.

– For foreldre så er det først og fremst et spørsmål om hva de syns selv og hva de har lyst til å formidle videre til sine ungdommer. Hvis en av de tingene de finner ut er at de ikke syns det er greit med vesker til mange tusen kroner, så må man sette seg ned med ungdommen, kanskje flere ganger, og snakke om dette temaet.

– Man må snakke om minstelønn, hvor mange timer man må jobbe for å tjene inn til en slik veske, og ta disse diskusjonen. Så må man bestemme at for eksempel konfirmasjonspengene skal brukes på noe annet.

Les: Vesketrend kan gi helsetrøbbel