Bilister bryter inn i militærkolonner: – Farlig og helt unødvendig

Forsvaret ber bilister om å respektere kolonnekjøringen knyttet til NATO-øvelsen Trident Juncture. Likevel er det flere som dropper å gjøre nettopp det.

To grønne militære lastebiler kjører etterhverandre, bak en hvit lastebil

SYNLIG EN GOD STUND TIL: Militærkolonnene har begynt for fullt som følge av NATO-øvelsen Trident Juncture.

Foto: Anne Ognedal

– Vi ber folk være tålmodige i trafikken og respektere militærkolonnene, sier presseoffiser Fredrik Tandberg til NRK.

Tidligere denne uken har det vært flere store militære kolonner spesielt i Midt-Norge og på Østlandet. Det har ført til at flere bilister har prøvd å forbikjøre og legge seg inn mellom militærkjøretøyene i kolonnen.

Løytnant Fredrik Magnus Tandberg

SKRYTER AV PUBLIKUM: Fredrik Tandberg i Forsvaret forteller at bilistene har vært tålmodige og respektfulle i trafikken, men at det finnes unntak.

Foto: Malin Waaler

– Det hender at bilister blir utålmodige og bryter inn i kolonnene. Det kan være ganske farlig å bryte seg inn i slike kolonner, for som regel er det opp til 10–12 store kjøretøy som ligger på rekke, forteller Tandberg.

Dårlig sikt og forbikjøringer er først og fremst det som gjør situasjonen farlig.

LES OGSÅ: Slik blir ditt distrikt påvirket av NATO-øvelsen

Forbudt å bryte inn

Han påpeker at bilistene så langt har vært flinke, men at det alltid finnes unntak.

– Det kan det oppstå ganske mange farlige situasjoner hvis man skal kjøre forbi hvert enkelt kjøretøy. Jeg tror heller ikke at bilistene tjener mye tid på dette, mener han.

Han henviser til vegtrafikkloven.

«Trafikant må ikke hindre eller forstyrre gående i gruppe under tilsyn av leder, prosesjon, begravelsesfølge, militær kjøretøykolonne eller sivilforsvarskolonne.»

Trident Juncture

ANKOMMET OSLO: Stridsvogner på vei inn til Oslo sentrum mandag ettermiddag.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Etterlyser bedre informasjon

Trygg Trafikk har fått med seg at bilister ikke følger reglene for kolonnekjøring, og ber om bedre informasjon til bilistene.

– Det er nok noen som har hatt et informasjonsansvar som ikke har gjort jobben sin godt nok. Det er flere bilister som ikke vet hvordan de skal opptre rundt en kolonnekjøring, sier distriktsleder i Trygg Trafikk Østfold, Paal-Gunnar Mathisen.

Paal-Gunnar Mathisen, Trygg trafikk

ØNSKER BEDRE INFORMASJON: Paal-Gunnar Mathisen i Trygg Trafikk.

Foto: Trygg trafikk

Han tror at trafikantene kan bli utålmodige, spesielt hvis ikke fartsgrensen blir holdt.

– Hvis man må ligge bak en kolonne som ligger i 80 km/t på E6 kan det føre til at bilister har lyst å kjøre forbi. Men det er ikke lov, og da må folk innrette seg etter det, sier Mathisen.

Forventer større trykk

Tandberg forteller at publikum må forvente å se flere kolonner i ukene framover, men at de planlegger godt når de gjennomfører de.

– Trykket vil nok foregå fram til midten av oktober, for det skal fraktes mer militært utstyr. Vi ser veldig an trafikkbildet, og prøver å gjennomføre kolonnene på dagtid når folk er på jobb eller på kveldstid når folk har kommet seg hjem.

NATO-øvelsen starter ikke før 25. oktober, men kolonnene som frakter militært utstyr har allerede holdt på i flere uker. Fylkene som blir mest utsatt er Trøndelag, Møre og Romsdal, Østfold, Oppland og Hedmark,