Hopp til innhold

Bekymret over vold i skolen

Arbeidstilsynet er bekymret over økte tilfeller av vold og trusler i barne- og ungdomskolen.

Ungdom
Foto: Odd Rømteland / NRK

De er nå i gang med en ny tilsynssatsing, med skolen som arbeidsplass. Forløpige resultat viser at lærerne bruker stadig mer tid på å være konfliktløsere.

- Ikke god nok rutiner

Vera Helgerud, seniorinspektør i Arbeidstilsynet i Buskerud, forteller at flere skoler ikke har gode nok rutiner verken til å forebygge eller håndtere slike situasjoner.

- Det som er mest skremmende er økende vold og trusler i barne- og ungdomsskolen. Lærerne bruker mindre tid på å lære bort, og bruker mere tid på å være konfliktløsere, sier hun.

Økende vold mellom elever

Tilsynssatsingen skal være ferdig i løpet av sommeren.

En spesielt skremmende tendens er økende vold og trusler mot lærere, men også mellom elever i barne- og ungdomstrinnet, sier Helgerud. Nå krever Arbeidstilsynet at det blir utbedret rutiner slik skolene kan bli flinkere til å håndtere slike konflikter i framtiden.

- Vi ønsker at skolene lager seg systematiske rutiner på hvordan de kan forebygge og håndtere vold- og trusselsituasjoner, og at de i tillegg gir de ansatte opplæring dette.

Bekymret

Leder i utdanningsforbundet i Buskerud, Joreid Halvorsen, er bekymret over situasjonen.

- Vi hører om en del lærere blir sykemeldte fordi de har blitt skada av elever og er redd når de går på jobb, sier Halvorsen.

- Er det stadig flere som opplever dette som skremmende?

- Ja, det er det.