Hopp til innhold

Ordfører sur over fylkesmannens klage

Ordfører i Fredrikstad, Eva Kristin Andersen (Frp), beklager at fylkesmannen nok en gang ber kommunen behandle utbyggingen i Husebukta på Hankø.

Husebukta

Utbyggingen i Husebukta på Hankø er stanset igjen.

Foto: NRK

Fredrikstad-ordfører Eva Kristin Andersen

Fredrikstad-ordfører Eva Kristin Andersen (Frp)

Foto: Andersen, Thomas / SCANPIX
Harald Zwart

Harald Zwart

Foto: NRK
Prinsesse Märtha Louise mottok gullepleprisen under Eplefesten i Sauherad.

Prinsesse Märtha Louise og Ari Behn er ikke glad i utbyggingen.

Foto: Aud Darrud / NRK

Fredag ble det kjent at fylkesmannen har sendt utbyggingssaken fra strandsonen på Hankø tilbake til kommunen.

Årsaken er at fylkesmannen ikke godtar saksbehandlingen i kommunen når det gjelder parkeringsplanene på Furuøy på Hankø.

Ordfører Eva Kristin Andersen er tydelig irritert over fylkesmannens innblanding.

– Her har lokalpolitikerne i Fredrikstad vurdert dette. Det har vært ute på høring, det er en byggetillatelse det er snakk om, og jeg synes det er veldig trist at fylkesmannen igjen stanser den utbyggingen som ønskes i Husebukta.

Det er Hankø Utvikling AS og Henning Forsbergs hotell som står bak utbyggingen.

Store protester mot utbyggingen

Protestene har vært mange når det gjelder utbyggingen på Hankø i Fredrikstad. Både fra lokalbefolkningen på Hankø, hytteeiere, og politikere som mener prosjektet er på kollisjonskurs med forbudet mot å bygge i strandsonen.

Blant andre har prinsesse Märtha Louise og Ari Behn, og ikke minst filmregissør Harald Zwart med sin Veslemøy stått på barrikadene mot prosjektet.

– Jeg mener at Østfold-kysten er bygget ned nok. Vi har brukt nok svette bare på å få fjernet de hindrene som allerede er satt opp, sa Zwart til NRK da saken stormet som verst.

Miljøverndepartementet, som har vært involvert i saken, mente at prosjektet ideelt sett ikke var ønskelig i forhold til det nasjonale målet om å unngå bygging i 100-metersbeltet langs sjøen, men at saken sto i en «noe spesiell stilling».

Likevel fikk utbygger rammetillatelse for prosjektet av Fredrikstad kommune i 2009, og utbyggerne begynte å selge leilighetene.

– Vurderer å klage på fylkesmannens innsigelser

Prosjektet har vært en kasteball hos kommunen, i fylket og hos miljøverndepartementet i fire år.

Nå mener altså fylkesmannen at utbyggingen ikke holder mål når det gjelder parkeringsplanene, og dermed må saken opp for kommunepolitikerne i Fredrikstad på nytt.

– Vi må jo se på hva som ligger i begrunnelsen fra fylkesmannen og snakke med utbyggeren her. Deretter får vi avgjøre om vi skal klage på det fylkesmannen har kommet til eller ikke, sier ordførere Andersen.